Burza dalším růstem vyrovnala nedávný propad

23.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. srpna (ČTK) - Pražská burza se ve čtvrtek dalším růstem vrátila zpět na hodnoty před rekordním propadem z minulého týdne, kdy na akcie celého světa naplno udeřily obavy z dopadů rizikových amerických hypoték na finanční odvětví. Na zotavení z více než 5,5procentní ztráty potřeboval tuzemský akciový trh pět dnů. Hlavní index PX posílil o 0,92 procenta na 1750 bodů. Výsledky převzala ČTK z burzy.

"Strach z globálních dopadů krize amerických hypoték ochabl stejně rychle, jako přišel. Akcie dnes rostly téměř po celém světě," uvedl hlavní ekonom firmy Next Finance Vladimír Pikora. Jak dodal, zůstává otázkou, zda je optimismus na místě. "Nedávný strach jistě globálnímu růstu neprospěl a nelze vyloučit, že jako blesk z čistého nebe přijdou zprávy, že existují další společnosti, které musí kvůli hypotékám ukončit svou činnost," upozornil.

Tahounem trhu byly zejména akcie rakouské banky Erste s výdělkem 2,25 procenta na 1455 korun. Akcie developerské a realitní firmy ECM Real Estate Investments vyrostly o 1,81 procenta na 1632 korun. ECM po zavření obchodů s akciemi oznámila vstup na překotně rostoucí a tím atraktivní čínský trh. Akcie konkurenční skupiny Orco Property Group stouply o 1,36 procenta na 2907 korun. "Nejvíce dnes posilovaly tituly, které v minulých týdnech ztrácely nejvíce," uvedl obchodník společnosti Patria Direct Vladimír Vávra.

U některých emisí již investoři využili vysoké krátkodobé výnosy k prodejům. Příkladem byly akcie operátora Telefónica O2, jež oslabily o 0,66 procenta na 597,8 koruny. Akcie Telefóniky bylo před týdnem možné koupit i za 567 korun a dnes vystoupaly až k 610 korunám, upřesnil analytik finančních trhů z J&T Aleš Vávra.

Obchody s akciemi součtem 4,2 miliardy korun zůstaly nad letošním průměrem, ve středu investoři zobchodovali akcie za 5,2 miliardy korun.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 4,172 miliardy Kč

- dluhopisy 2,248 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 15,6 milionů Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK