MMF vítá druhého kandidáta na šéfa v osobě Tošovského

23.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 23. srpna (ČTK) - Mezinárodní měnový fond přivítal nominaci bývalého guvernéra České národní banky a expremiéra Josefa Tošovského na funkci výkonného ředitele této organizace. Fond dodal, že přihlášku do uzávěrky 31. srpna může podat každá členská země. Tošovského ve středu navrhlo Rusko jako druhého uchazeče vedle oficiálního kandidáta Evropské unie, Francouze Dominiqua Strausse-Kahna. Česká vláda Tošovského kandidaturu nepodporuje a nadále dává přednost společnému kandidátovi EU.

"Výkonná rada zdůraznila, že to bude otevřený a transparentní proces a že nominace dalšího kandidáta je v souladu s tímto duchem," řekl na tiskové konferenci ve Washingtonu mluvčí MMF Gerry Rice. "Rada dala na vědomí, že kandidáti mohou být nominováni kýmkoli a mohou pocházet z kterékoli země, která je členem fondu," dodal mluvčí.

Po uzávěrce nominací pozve rada MMF kandidáty do Washingtonu k pohovorům. Brzy poté se znovu sejde a rozhodne o časovém rozvrhu postupu volby, řekl Rice.

Úkolem MMF je podílet se na světové měnové a finanční stabilitě a řešit finanční krize; jeho šéf celou instituci exekutivně řídí a zároveň rozhoduje o jejím strategickém zaměření. Nejvyšší post v MMF od založení světových finančních institucí v roce 1945 obsazují zástupci západoevropských zemí, zatímco Spojené státy mají nepsaný nárok na prezidenta Světové banky. Rozvojové země chtějí tento monopol zrušit a prosadily ve fondu otevřený výběr.

Nový šéf MMF se bude volit předčasně, protože na funkci letos z osobních důvodů podal rezignaci Španěl Rodrigo Rato. Ten zastává místo šéfa fondu od roku 2004 a ve funkci měl být do roku 2009.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK