Akcie na pražské burze ve 34. týdnu rekordně posílily

24.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. srpna (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu přinesla investorům letošní nejsilnější růst. Poptávka se vrátila na trh po prudkém propadu v minulém týdnu a zklidnění situace kolem rizikových amerických hypoték. Podle hlavního indexu PX akcie v tuzemsku vyrostly o 4,68 procenta na 1767,1 bodu, vyplynulo ze statistik.

Výkony jednotlivých předních akcií byly poměrně vyrovnané, slabý zájem byl pouze o akcie holdingu Unipetrol. Objem obchodů s akciemi se snížil na 22,5 miliardy korun z minulé hodnoty 27,4 miliardy korun a nadále zůstal v letošním roce nadprůměrný.

Akcie Komerční banky si polepšily o 6,6 procenta na 4052 korun následované akciemi Telefóniky O2 s výnosem 5,8 procenta na 605,3 koruny. Zatímco bance pomohlo zmírnění obav z možné finanční krize na mezinárodních trzích, poptávce po Telefónice zase nejvíce pomáhala blízkost výplaty dividendy 50 korun na akcii.

Akcie energetické skupiny ČEZ zpevnily o 4,9 procenta na 1089 korun. ČEZ se kvalifikovala do soutěže na strategického partnera pro modernizaci elektrárny a stavbu nového zdroje na zemní plyn či černé uhlí v rumunském Galati. ČEZ dále zopakovala, že chce investovat přes sto miliard korun na obnovu až deseti stávajících a výstavbu až tří nových hnědouhelných bloků.

Cena akcií skupiny ECM Real Estate Investments vyrostla o 4,8 procenta na 1665 korun. ECM uzavřela smlouvu na nákup obchodního centra a opci na koupi administrativní budovy v Číně. Současně se analytici začali obávat zpoždění pražského projektu na Pankráci, který sleduje výbor světového dědictví UNESCO. "Zpráva je pro ECM negativní, jelikož se zdá, že projekt City Epoque je vážně ohrožen a nedostane stavební povolení," upozornil analytik České spořitelny Petr Bártek. Akcie konkurenční firmy Orco přidaly 4,3 procenta na 2934 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK