Počet ruských turistů zřejmě letos překoná rekordní rok 1998

26.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. srpna (ČTK) - Počet ruských turistů zřejmě letos překročí historické maximum z roku 1998, tedy z doby před zavedením vízové povinnosti. Tenkrát do České republiky zavítalo více než 273.000 Rusů, letos jich podle odhadů agentury CzechTourism bude více než 280.000. Rusové jsou poslední dobou v příjezdové turistice tématem číslo jedna; jejich počty rostou o desítky procent.

Loni jich do České republiky přijelo téměř 240.000, což představuje zhruba třetinový meziroční nárůst. To je bezkonkurenčně největší přírůstek mezi státy z první desítky, druhý největší nárůst (osm procent) vykázaly statistiky u Slováků. Trend potvrdili Rusové i během prvního pololetí letošního roku. Přírůstek je o to překvapující, že Rusko je jediným státem mezi první desítkou, který má s Českou republikou vízovou povinnost.

Právě na tu si Rusové často stěžují; stížnosti zesílily po zpřísnění některých podmínek počátkem srpna. "Ruští turisté dnes patří často k velmi vybíravým klientům a takové byrokratické obstrukce se jich velmi nemile dotýkají," uvedla Natallia Makoviková, ředitelka společnosti Olivier, která analyzuje ruský trh cestovního ruchu.

Hlavní změna spočívá v tom, že k žádosti o vízum musí Rus předložit místo účtenky kopii cestovní smlouvy, kterou uzavřel přímo s cestovní kanceláří. "U touroperátorů se tento krok setkal s velkou nevolí, jelikož smlouvy neuzavírají, a apelovaly na konzulární oddělení, aby tento krok přehodnotilo," řekla Helena Svobodová z moskevského zastoupení státní agentury CzechTourism .

Problematiku smluv řešil dokonce český charge d'affair v Moskvě Hynek Pejcha s předsedou ruské vládní agentury pro turistiku Rossturizm Vladimirem Stržalkovským. Zástupci konzulárního oddělení se také několikrát sešli s ruskými cestovními kancelářemi. Poslední slovo má ale české ministerstvo zahraničí, které na předkládání smluv trvá.

Makoviková vyjádřila obavu, že se růst počtu ruských turistů kvůli zpřísněné vízové povinnosti ve třetím čtvrtletí zpomalí. Také Svobodová potvrdila, že se nárůst oproti loňsku zpomalil. Je to podle ní dáno ale tím, že loni v srpnu rostl počet žádostí o vízum meziročně o rekordních 30 procent. "Ta změna je médii zbytečně zveličována," vyjádřila se ke zpřísnění vízové procedury Svobodová.

Se stejným nárůstem jako loni možná počítaly některé ruské cestovní kanceláře a nasmlouvaly si v ČR o to vyšší ubytovací kapacity. Ze strany některých velkých moskevských touroperátorů se tak podle Svobodové ozývají stížnosti na úbytek turistů do ČR a na následné ztráty z neprodaných zájezdů. "Podle informací z konzulátu však počet žádostí o víza rozhodně není nižší než loni," ujistila Svobodová.

Po vstupu České republiky do schengenského prostoru v lednu 2008 se má růst počtu ruských turistů ještě zrychlit. "Podstatně jednoduší bude pro ruské turisty například při pobytu v Karlových Varech si zajet na výlet do Německa," uvedla Svobodová jednu z výhod. Změna údajně přiláká i bohaté turisty z dalších postsovětských republik, jako je Azerbajdžán nebo Uzbekistán.

"Odtamtud není přímé letecké spojení do Prahy, takže budou moci na schengenské vízum přiletět například do Franfurktu a pak pokračovat do České republiky," objasnila Svobodová. Makoviková však vidí i odvrácenou stranu "schengenu". Podle ní o část Rusů přijdou české regiony. "Já si myslím, že i v letech 2008 až 2010 bude ruských turistů přibývat, ale doba jejich pobytu se zkrátí," řekla.

Rusové totiž dostanou možnost na jedno vízum navštívit více evropských zemí a začnou tak využívat kombinované zájezdy, například do Vídně a Prahy nebo do Prahy a Paříže. Zatímco dosud kombinovali Prahu s jižní Moravou nebo jižními Čechy. Z regionů ale bezkonkurenčně vede mezi Rusy díky lázním Karlovarský kraj. Podle Svobodové je návštěva Karlových Varů pro Rusy otázkou prestiže.

Právě v délce pobytu si Rusové zatím drží mezi zahraničními turisty prvenství. Průměrná doba, po kterou se v ČR zdržují byla loni 5,6 dne, v lázeňských městech až dvojnásobek. Zároveň patří k nejvíce utrácejícím zahraničním hostům. Průměrná výše jejich denní útraty je 2385 korun a řadí je na páté místo za Japonce, Kanaďany, Nory a Dány, kteří se s Rusy co do počtu ale nemohou srovnávat.

Stejně jako další zahraniční turisté mají i Rusové svá specifika. Libují si v okázalosti a luxusu, což platí pro ubytování i pro nákupy. Často také navštěvují výrobny alkoholu, jako jsou pivovary nebo moravské pálenice. Rádi se baví a mají rádi živá centra měst. Naopak by u nich nepochodil ten, kdo nabízí památky funkcionalistické architektury nebo klid a odpočinek v přírodě.

Typická je pro ně neznalost cizích jazyků. "Oslovení v němčině někdy považují dokonce za urážku," tvrdí Svobodová. Do ČR jezdí Rusové rádi mimo jiné proto, že čeština je jim jazykově blízká a Čechy považují za spřátelený slovanský národ.

Ne všichni Češi však davy Rusů vítají s otevřenou náručí. Důvodem jsou historické reminiscence a také údajné arogantní a přehlíživé chování některých turistů z východu. Poslední incident se odehrál na zámku Hluboká nad Vltavou, kdy ruská skupina odmítla respektovat zákaz fotografování, což vyústilo až ke strkanici s průvodcem.

Přes všechny potíže však jsou Rusové nyní hlavním tahounem příjezdové turistiky do Česka a většina podnikatelů je i jejich peníze vítá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK