Týden: ČEZ loni vydělal na emisních povolenkách 3,1 miliardy Kč

26.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. srpna (ČTK) - Energetická společnost ČEZ loni vydělala na prodeji emisních povolenek 3,1 miliardy korun a o rok dříve zhruba jednu miliardu. Píše to pondělní vydání časopisu Týden. Podle Týdne manažeři ČEZu dobře odhadli budoucí vývoj trhu s povolenkami a prodali je loni za vysoké ceny. Poté, když se ukázalo, že povolenek je na trhu dostatek, ceny prudce klesly, takže ČEZ letos dokupuje chybějící povolenky velmi levně.

Jedna emisní povolenka umožňuje majiteli vypustit do ovzduší tunu skleníkových plynů CO2. Před rokem stála jedna povolenka okolo 16 eur (450 Kč), nyní je to deset centů (2,8 Kč), dává příklad Týden. Podle šéfa investiční společnosti Pravda Capital Jana Pravdy měly vysoké ceny povolenek vliv na zvýšení cen energie, opačným směrem se ale efekt neprojevil. Povolenky jsou levné a cena energie zůstává na loňské úrovni.

Podle Týdne si členské státy EU vyjednaly na období 2005 až 2007 nadbytečné množství povolenek, takže firmy nebyly nuceny investovat do snižování množství zplodin. Proto na léta 2008 až 2012 Evropská komise výrazně snížila objem přidělených povolenek. Platnost současných povolenek skončí s koncem letošního roku a jejich převádění není možné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK