IATA: Od června 2008 se bude ve světě létat zcela bez letenek

27.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 27. srpna (ČTK) - Letecké společnosti sdružené v Mezinárodní asociaci letecké dopravy (IATA) ukončí vydávání papírových letenek a přejdou plně na elektronickou registraci od 1. června příštího roku. Oznámil to dnes generální ředitel IATA Giovanni Bisignani. IATA zastupuje více než 240 aerolinií, jež se na pravidelné mezinárodní letecké přepravě podílejí 94 procenty. Členem asociace jsou i ČSA.

IATA zahájila kampaň za přechod na "e-ticketing" teprve před třemi lety a nyní již bez papírové letenky létá 84 procent pasažérů jejích firem. "Za pouhých 278 dní se papírová letenka stane sběratelskou položkou," řekl Bisignani. Zrušení letenek ušetří leteckým společnostem devět dolarů na každého cestujícího, dodal.

Firmy mimo IATA, zejména nízkonákladové aerolinie jako Ryanair nebo Easyjet, již mají plně elektronické systémy. Cestující se v těchto systémech registrují přes počítače a při nástupu do letadla se vykazují jen dokladem totožnosti.

První zemí na světě, kde zavládne zcela elektronický systém, bude podle IATA zřejmě Čína, která příští rok hostí letní olympijské hry. Aerolinie na tomto trhu by se měly bez letenek obejít do konce tohoto roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK