Žně končí, produkce obilí je o 12 pct vyšší než loni

27.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. srpna (ČTK) - Rolníci již sklidili obilí z takřka všech 1,46 milionu hektarů a produkce 6,45 milionu tun je zhruba o 12 procent vyšší než celá loňská úroda. Průměrný výnos z hektaru letos u obilovin meziročně vzrostl o takřka sedm procent na 4,45 tuny. Informovalo o tom ministerstvo zemědělství. Sklizeň je vyšší, než zemědělci původně předpokládali. Ceny obilí kvůli vyšší poptávce na evropském trhu stoupají, což se podle Agrární komory zřejmě odrazí v cenách potravin.

Zemědělcům zbývá sklidit posledních 12.700 hektarů obilí, což představuje necelé procento osetých ploch. Sklizen je již veškerý ozimý ječmen a 99,7 procenta ozimé pšenice, která představuje zhruba polovinu ploch obilí. V samém závěru, kdy je sklizeno zhruba 99 procent výměry, jsou také práce u jarního ječmene a žita. Finišují rovněž žně tritikale (98 procent) a pšenice jarní (96 procent). Oves je pod střechou z 94 procent. Sklizena je také veškerá řepka, jejíž produkce meziročně stoupla o 18,5 procenta na 1,043 milionu tun.

Výnosy všech obilovin jsou podle údajů MZe vyšší než loni. U žita, ozimého ječmene a tritikale činí nárůst desítky procent. Nejméně meziročně stoupl výnos jarní pšenice, o necelé procento. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby je letošní úroda nakonec zhruba průměrná. Výnos necelé 4,5 tuny z hektaru je však výrazně pod možnostmi českého zemědělství, podotkl s tím, že důvodem je letošní počasí a také míra hnojení, která je podstatně nižší než v západoevropských státech.

Podle Veleby byly letošní žně postupem prací jedny z nejlepších v poslední době. Zcela hotovo ještě není proto, že v některých regionech, zejména na západě Čech, zbrzdily sklizeň deště.

Svaz průmyslových mlýnů nedávno odhadl, že mouka do podzimních měsíců kvůli růstu cen obilí postupně zdraží až o čtvrtinu. V návaznosti na to hovoří o nezbytném zvýšení cen pekaři. Také někteří zpracovatelé masa se již nechali slyšet, že kvůli dražšímu krmivu zřejmě citelně zdraží drůbeží maso a vzestup cen se prý dá čekat i u vepřového.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK