Americké akcie zahájily týden poklesem

28.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. srpna (ČTK) - Ceny amerických akcií se v úvodu nového týdne snižovaly; nejvíce jim uškodila statistika o vývoji realitního trhu. Důvodem k poklesu cen byly i přetrvávající obavy z rozšíření problémů na úvěrových trzích a také odhady nižšího zisku investičních bank. Na devizovém trhu se zvyšoval kurz dolaru k euru, vůči japonskému jenu nicméně americká měna ztrácela.

Dow Jonesův index klesl o 56,74 bodu a den uzavřel slabší o 0,42 procenta na 13.322,13 bodu. Širší index S&P 500 si odepsal 0,85 procenta na 1466,79 bodu, a podobně index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,60 procenta na 2561,25 bodu.

Čerstvá statistika ukázala, že počet neprodaných domů v USA v červenci výrazně vzrostl a dostal se nejvýše za posledních 15 let. Znovu se tak začaly šířit obavy o stav realitního trhu a spekuluje se, že problémy by se mohly projevit i poklesem spotřebitelských výdajů. Vzhledem k tomu, že trvá období dovolených, byl slabší také objem obchodů.

Investiční banka Goldman Sachs zhoršila výhled tvorby zisku u největších rivalů jako je Lehman Brothers, Bear Stearns či Morgan Stanley. Oslabovaly ale také akcie průmyslových konglomerátů, jejichž prosperita je závislá na hospodářském růstu. S nižším kurzem tak skončily akcie United Technologies, General Electric a dalších.

"Pokračující růst zásob jde ruku v ruce s celkovou krizí na úvěrových trzích a nízkou důvěrou mezi spotřebiteli," řekl šéf investiční společnosti Knight Equity Markets Peter Kenny. Trh ale podle něj čeká na údaje o vývoji ekonomiky za poslední období, tedy za srpen. Z nich se bude snažit odvodit, jaký další postoj zaujme centrální banka (Fed).

Na devizovém trhu se zvyšoval kurz dolaru vůči euru, zatímco k japonskému jenu dolar oslabil. Podle analytiků má na vývoj kurzů opět největší vliv neochota investorů riskovat, což je znát hlavně růstem kurzu jenu. Japonská měna často slouží k financování transakcí označovaných jako "carry trades", při nichž hrají klíčovou roli rozdíly v úrokových sazbách.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,3646 USD, a zpevnil tak z předchozích 1,3667 USD, kde byl na konci minulého týdne. Vůči japonskému jenu dolar oslabil na 116,11 ze 116,33 JPY, a rovněž euro k jenu kleslo na 158,44 z předchozího kurzu 158,98 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK