Počet rychlíků se od prosince zvýší o desetinu

28.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. srpna (ČTK) - S platností nového jízdního řádu od 9. prosince se zvýší počet rychlíků a expresů na české železnici o deset procent. Na setkání s novináři to řekl náměstek ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Kolář. Posílit chtějí dráhy především spojení mezi Prahou a Brnem, kde budou expresní vlaky jezdit v hodinovém taktu. Rozsah krajské dopravy se zřejmě nezmění.

Podoba nového jízdního řádu se nyní dokončuje, hotova bude v polovině září. Na objednávce regionálních vlaků jsou dráhy dohodnuty již s téměř všemi kraji, výjimkou je pouze Ústecký kraj, který uvažuje o zrušení některých spojů. Na objednávku ministerstva dopravy vypraví dráhy šest párů nových expresů z Prahy do Brna.

"Chceme na této trase přetáhnout cestující z autobusů a aut," uvedl Kolář. Několika novinek se dočká také mezinárodní doprava. Od prosince bude jezdit nový vlak kategorie EuroNight z Františkových lázní do Budapešti a současný spoj EN pojede z Prahy místo do Wiesbadenu až do švýcarské Basileje.

Novinkou jízdního řádu bude také úplný zákaz kouření ve všech vlacích na území České republiky. To se dotkne nejen českých souprav, ale i maďarského vlaku EC Hungaria i přesto, že Maďaři o zákazu kouření zatím neuvažují.

V současné době České dráhy vypravují zhruba 7500 vlaků, z toho asi 40 procent rychlíků a expresů na objednávku ministerstva dopravy. Zbytek si objednávají kraje; vlaky vyšších kategoriích provozují dráhy na své podnikatelské riziko. MD každoročně platí za objednané rychlíky přes čtyři miliardy korun, kraje za regionální spoje ještě o miliardu více.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK