Rumuni stahují české jedovaté jogurty

28.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Bukurešť 28. srpna (ČTK) - V Rumunsku podle pražského Deníku stahují z prodeje ovocné mléčné výrobky Danone, ve kterých kontrola objevila závadné ovoce z České republiky. V každém kelímku kontroloři našli minulou středu dvě promile jedovaté přísady E412, píše Deník.

"Nedokážeme zatím přesně určit, kolik našich výrobků látku obsahovalo. Potravinářská inspekce a další instituce mají ale už všechny naše produkty pod kontrolou," řekl agentuře Reuters mluvčí Danone.

Vzorky míří do evropských laboratoří, na výsledky se ale podle Deníku bude kvůli jejich přetíženosti čekat dlouhé týdny.

Do ovoce v jogurtech se jedovatá látka, původem z Indie, dostala přes švýcarskou firmu Unipektin. Ta zahušťovadlo přidávané do ovocných směsí dodává mimo jiné i do české firmy Agrana Fruit Bohemia. Zda bylo i v rumunských jogurtech, se zkoumá. V každém případě tam ale přivezly ovoce kamiony z Čech a Moravy.

Švýcaři mezitím zjistili, že se dioxiny dostaly do většího množství výrobků, než sami mysleli. "Ani jedna z dodávek guarové gumy, kterou jsme nakupovali z Indie, nesplňovala předepsané hodnoty," řekl pražskému Deníku obchodní ředitel Unipektinu Bruno Jud.

Není proto vyloučeno, že Evropané, včetně Čechů, snědli bez jakéhokoli varování ještě více jedů, než úřady přiznaly, dodává list.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK