Setuza se stala největším českým producentem biosložky do nafty

28.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 28. srpna (ČTK) - Ústecká Setuza se stala největším českým producentem metylesteru řepky olejné, který se využívá jako biologická přísada do nafty. Dnes v Setuze otevřený nový provoz ročně vyprodukuje 100.000 tun metylesteru.

Setuza se spuštěním nového provozu stává kromě významného producenta jedlých tuků, kosmetiky a pracích prášků i významným výrobcem biopaliv. V současnosti vyrábí kolem 50.000 metylesteru v Olomouci a Mydlovarech. Podle generálního ředitele Setuzy Martina Procházky spolu s ústeckým provozem, který má dvojnásobnou kapacitu, podnik pokryje veškerou spotřebu metylesteru v Česku.

Setuza ročně zpracuje zhruba 600.000 tun řepky, což je asi 60 procent veškeré české produkce této plodiny. Firma ji zpracovávala i před spuštěním nového provozu, ale olej prodávala. Nyní jej podle Procházky bude schopna sama využít.

Stavba Setuzu stála téměř 750 milionů korun. Firma provoz nechala postavit uvnitř svého ústeckého areálu, kde zbourala objekt mydlárny z roku 1890. Podle mluvčí Setuzy Marie Logrové provoz tvoří téměř 16 kilometrů potrubí a více jak tisíc tun různých ocelových potrubí. Společnost díky němu vytvořila 20 nových pracovních míst.

Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče budou muset být od září ve veškeré naftě prodávané na českém trhu povinně dvě procenta metylesteru. Povinné přidávání biopaliv do pohonných hmot zavedla Evropská unie proto, aby se snížila závislost evropských zemích na ropě a chránila životní prostředí. Gandalovič dodal, že čeští výrobci biopaliv včas zareagovali na tuto povinnost a jejich produkce v Česku roste.

Premiér Mirek Topolánek dnes v Ústí nad Labem novinářům řekl, že spuštění nového provozu jej přesvědčilo o správnosti rozhodnutí české vlády, která loni v listopadu poslala Setuzu do exekuce kvůli pohledávce překračující čtyři miliardy korun. Narovnání, které se stát rozhodl přijmout, nabídli vlastníci Setuzy. Podle červnové dohody stát za pohledávku dostal 1,01 miliardy korun. Dalších 100 milionů korun obdržel jako doplatek za dřívější převod části akcií Setuzy, které musel prodat na základě utajené smlouvy firmě Český olej. Podle Topolánka exekuce přispěla k záchraně firmy a vyčištění vlastnické struktury. Většinovým akcionářem Setuzy je dnes společnost Český olej, která drží 90,7 procenta akcií firmy. Český olej vlastní společnost Campaspol Holding, jejímiž vlastníky jsou firmy Via Chem Group, německá Campa-Biodiesel a PPF Investments.

Základní kapitál Setuzy je 1,15 miliardy korun. Společnost má v závodech v Ústí nad Labem a Olomouci téměř 1000 zaměstnanců. Firma loni hospodařila se ztrátou 801,99 milionu korun a dosáhla tržeb 7,16 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK