Češi cestují do práce v průměru déle než půl hodiny

28.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. srpna (ČTK) - Češi cestují do práce každý den v průměru 35 minut. Vyplývá to z červnového průzkumu Hypoteční banky mezi 749 lidmi. V porovnání s jinými evropskými státy jsou na tom Češi například hůře než Italové, kterým cesta do práce trvá v průměru 23 minut. Na druhou stranu delší dobu na cestě do zaměstnání stráví Britové, v průměru 45 minut.

Každému šestému Čechovi přitom trvá průměrná cesta do práce nebo do školy déle než 50 minut. Dvě třetiny lidí se do práce dostanou do půl hodiny.

Nejdéle cesta do zaměstnání trvá lidem z Prahy, v průměru 48 minut. Následují obyvatelé Pardubického kraje s 45 minutami a Jihočeši s 44 minutami. Naopak nejméně času, v průměru 24 minut, cestováním za prací stráví obyvatelé Ústeckého kraje.

Rozdíl přitom podle průzkumu není ani mezi venkovem a městy. "Zatímco zaměstnanci z obcí s 500 až 1999 obyvateli dojíždějí průměrně 41 minut, lidem z měst nad 100.000 obyvatel trvá cesta jen o minutu déle," uvedl marketingový ředitel Hypoteční banky Bohdan Suchánek. Nejkratší dobu stráví cestováním lidé z menších měst s 5000 až 20.000 obyvateli, v průměru je to 26 minut.

Za nejvhodnější dopravní prostředek na cestu do zaměstnání považují Češi automobil, pro který se vyslovilo přes 45 procent respondentů. Nejčastěji auto uvedli muži, lidé ve věku 30 až 44 let a obyvatelé obcí s méně než 2000 obyvateli. Na druhém místě byl autobus, který nejčastěji zmiňovaly ženy, lidé starší 60 let a obyvatelé měst s 20 až 100 tisíci obyvateli. Jako další nejvhodnější dopravní prostředek považují lidé kolo a městskou hromadnou dopravu.

Pro více než dvě pětiny Čechů je podle průzkumu doba dojíždění důležitá při výběru lokality pro nové bydlení. "Téměř 15 procent obyvatel by uvažovalo o změně bydliště v případě, že by museli za prací dojíždět příliš dlouho," dodal k průzkumu Suchánek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK