ČNB podle odhadů zřejmě v srpnu sazby nezvýší

28.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. srpna (ČTK) - Bankovní rada České národní banky zřejmě na svém čtvrtečním zasedání úrokové sazby nezvýší, domnívá se většina oslovených analytiků. Letos by ale podle nich měli centrální bankéři sazby zvýšit ještě dvakrát, začít by s tím měli nejpozději v září. Základní sazba by tak měla na konci roku stoupnout na 3,5 procenta. Se zvyšování sazeb počítá i nová červencová prognóza ČNB.

"Směr úrokových sazeb je zřejmý, jak již představitelé ČNB mnohokrát naznačili, avšak načasování složitější. Předpokládám, že tentokrát se se sazbami hýbat spíše nebude," uvedl například analytik ČSOB Petr Dufek. Podle něj je sice výhled na další růst cen negativní, avšak především v důsledku administrativních opatření, na které nemá ČNB žádný vliv.

Proto podle Dufka není nutné rychle zvyšovat sazby s odstupem jednoho měsíce a vyvolávat další očekávání, která se nakonec promítnou i do vývoje devizového kurzu. "Postupné rozfázované navyšování hlavní sazby ČNB se mi proto jeví jako pravděpodobnější a zároveň i vhodnější scénář," dodal.

Pro růst sazeb naopak hovoří výsledky setkání centrálních bankéřů s analytiky na počátku srpna. "Za poslední rok a půl jsem neviděl tak naladěné centrální bankéře pro zvyšování sazeb," komentoval tehdy jednání analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Ten proto počítá se zvyšováním úrokových sazeb již v srpnu.

Tento názor podpořil v polovině srpna viceguvernér Luděk Niedermayer, podle kterého by měla ČNB vzhledem k rychlému hospodářskému růstu a vyhlídkám na vyšší inflaci "podstatně" zvýšit úrokové sazby. Naopak další člen bankovní rady Robert Holman se domnívá, že centrální banka nemá mnoho důvodů spěchat s dalším zvyšování sazeb.

S Holmanem souhlasí i hlavní ekonom Patria Finance David Marek, podle kterého poslední zveřejněná data z české ekonomiky mírně ztlumila obavy z inflačních tlaků. "K vyčkávání by mohla vést i zjitřená situace na finančních trzích ve světě, ačkoli český trh byl zasažen jen zprostředkovaně," uvedl.

Podle Marka by v utahování měnové politiky mohla ČNB pokračovat v říjnu. "Dočkáme-li se ale na konci srpna a v září vysokých čísel o hrubém domácím produktu a mzdách za druhé čtvrtletí, je možné, že ČNB zareaguje již na konci září," dodal.

Úrokové sazby změnila bankovní rada naposledy na konci července, a to o čtvrt procentního bodu vzhůru. O stejnou hodnotu rada zvýšila úrokové sazby na konci května. Za růstem sazeb stojí vývoj ekonomiky a stále větší tlak na zvyšování cen. Česká republika má i po dvou letošních zvýšeních úrokové sazby stále na nejnižší úrovni v EU.

Čtvrtečního měnového zasedání se zúčastní všech sedm členů rady. Podle hlavního ekonoma Atlantik FT Petra Sklenáře, který růst sazeb očekává již v srpnu, lze očekávat těsné hlasování. "Zvýšení sazeb se aktuálně nezdá tak zřejmé, jak tomu bylo na přelomu červenec/srpen," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK