ČEZ již vlastní více než pět procent vlastních akcií

28.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. srpna (ČTK) - Energetická společnost ČEZ má již více než pětiprocentní podíl na vlastním základním kapitálu. ČEZ k dnešnímu dni eviduje na majetkových účtech ve Středisku cenných papírů více než 29,749 milionu vlastních akcií, sdělila mluvčí firmy Eva Nováková. To je 5,02 procenta všech akcií společnosti. Většinu cenných papírů nabyl ČEZ během zpětného odkupu, který začal 30. dubna; zhruba 0,3 procenta akcií vlastnila společnost již před ním.

Dubnové usnesení valné hromady umožňuje společnosti z trhu stáhnout až 59,22 milionu akcií, což představuje deset procent základního kapitálu. Cena, kterou za odkup zaplatí, se musí pohybovat od 300 do 2000 korun za kus.

"Zpětný odkup akcií je realizován na regulovaných trzích, na kterých jsou akcie společnosti kótovány, a to převážně na anonymním trhu," řekla už dříve mluvčí Nováková. ČEZ skupuje akcie prostřednictvím brokerských společností Wood & Company a Patria Finance na pražské a varšavské burze.

Důvodem odkupu je podle společnosti současná neefektivní struktura kapitálu a nízký poměr dluhu k vlastnímu jmění.

Společnost kupuje vlastní akcie v době, kdy vláda na kapitálovém trhu prodává prostřednictvím České spořitelny sedmiprocentní balík akcií. Ministerstvo financí detaily obchodu tají; není zatím ani zřejmé, zda už se s prodejem začalo. Dosud stát držel 67,6 procenta akcií.

ČEZ je nejziskovější tuzemskou společností. Skupině ČEZ vzrostl za 1. pololetí konsolidovaný čistý zisk meziročně o 26,8 procenta na 21 miliard korun. Pro celý letošek vzroste podle vedení společnosti čistý zisk skupiny o 22 procent na 35,1 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK