Premiér: Vláda zachová limity těžby uhlí

28.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Most 28. srpna (ČTK) - Premiér Mirek Topolánek ujistil starosty měst a obcí na Mostecku, jež jsou ohroženy dobýváním hnědého uhlí, že jeho kabinet zachová územní limity těžby. Připustil však, že stát bude uhlí jako energetickou surovinu využívat i v budoucnu. Je proto třeba racionálně vyhodnotit i možné dobývací prostory, kde jejich využití nikoho neohrožuje, řekl premiér při dnešní návštěvě Mostu.

"Limity z roku 1991 současná vláda potvrdila. Vyšší a základní právní jistotu však ohroženým obcím a jejich obyvatelům dává horní zákon. Neumožňuje těžební společnosti využít svého dobývacího práva v oblastech, kde dochází ke střetu zájmů. Obce a občané jsou oprávněnými účastníky řízení a dokud není střet zájmů vyřešen, není limity možné prolomit," uvedl Topolánek.

Topolánkova slova přivítal místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt. Město by spolu se sousedními Černicemi čekala při prolomení limitů a pokračování těžby v lomu ČSA společnosti Mostecká uhelná (MUS) likvidace. "Dosud nikdo takto přímo o této problematice nemluvil. Všichni se tomu vyhýbali. Jsem proto rád, že se diskuse posunula," řekl Buřt.

Dohady o zrušení či dodržení limitů těžby hnědého uhlí trvají od jejich vyhlášení vládou před 16 lety. Na jedné straně jsou těžební společnosti, jež by je rády zrušily. Proti nim stojí ekologové a místní obyvatelé, kteří by rozšířením těžby přišli o své domovy.

Současný kabinet stojí podle premiéra před novými geopolitickými a strategickými aspekty a napětím ve světě. Existuje podle něj například nebezpečí ohrožení dodávek ropy a plynu, ze země tranzitní se Česko může stát zemí koncovou.

"Stojíme tedy před rozhodnutím. Je evidentní, že budeme nadále vyrábět z uhlí. Je otázka kolik a jak rychle se bude těžit, a tím pádem vyrábět. Půjdeme cestou tlaku na nové technologie, tedy zvyšování účinnosti nových bloků tepelných elektráren. Musíme se vrátit k diskusi o jádru. Je to nejperspektivnější zdroj pro EU. Budeme se bavit o obnovitelných zdrojích a bezpečných diverzifikovaných dodávkách ropy a plynu, abychom mohli využívat i dovozy," uvedl Topolánek. Dodal, že směry v energetické politice musí stanovit tato či příští vláda. Pro současný kabinet to podle něj znamená i diskusi o jádru se Stranou zelených.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK