Koruna posílila o desetník na 27,68 Kč/EUR a 20,28 Kč/USD

28.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. srpna (ČTK) - Česká měna dnes posílila proti oběma hlavním světovým měnám zhruba o deset haléřů. Proti euru se koruna obchodovala před 17:00 za 27,68 Kč/EUR a proti dolaru za 20,28 Kč/USD. Podporou pro korunu se stal vývoj na světových trzích. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Střídání nálady na globálních trzích vedlo k opětovnému ústupu z rizikovějších aktiv a směřování prostředků do více bezpečných investic. Poté, co regionální měny v pondělí získávaly a česká koruna oslabovala, panovala dnes na trzích zcela opačná nálada," uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Korekce na akciových burzách a růst japonského jenu vytvářejí pro korunu pozitivní prostředí, doplnil analytik Patrie Tomáš Vlk.

Analytik Next Finance Vladimír Pikora nevyloučil možnost, že již ve čtvrtek koruna posílí na základě domácích vlivů. Existuje totiž podle něj velká šance, že v těsném poměru bude bankovní rada ČNB hlasovat pro zvýšení tzv. repo sazby o čtvrt procentního bodu. "Vzhledem k tomu, že se koruna stále nemá k tomu, aby skutečně razantněji posílila, pokusí se jí pravděpodobně někteří centrální bankéři pomoci," odhadl. Mírná většina analytiků ale očekává zachování sazeb.

Dolar se během dne bez jasného směru pohyboval kolem hodnoty 1,3650 USD/EUR. Trh podle Vlka čeká ještě na večerní zápis z posledního jednání americké centrální banky Fed.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK