Ostravský eD'system Czech chce koupit konkurenta BGS Levi Czech

28.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 28. srpna (ČTK) - Brněnského dovozce počítačů BGS Levi chce koupit ostravský konkurent eD'system Czech. ČTK to zjistila na úřední desce Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), kam přední firmy na českém trhu podali žádost o povolení fúze. Vyjádření zástupců společností se nepodařilo získat. ÚOHS o spojení rozhodne do měsíce, v případě námitek konkurentů po pěti měsíců.

Firma eD'system Czech loni vydělala přes 128 milionů korun. S tržbami přes deset miliard loni na 56. místě žebříčku největších tuzemských firem Czech Top 100, v oblasti IT byla jedničkou. Loni zaměstnávala na 140 lidí.

Společnost BGS Levi Czech vznikla v roce 1995 jako dovozce paměťových čipů a procesorů. Nyní dováží i mobilní telefony, síťové prvky a další informační a komunikační technologie a vyrábí osobní počítače Lynx. Loni v Brně vybudovala centrum pro vývoj, výrobu, skladování a servis počítačů, podle dřívějších informací tam mělo pracovat kolem 300 lidí.

Tržby společnosti v roce 2005 přesáhly 4,7 miliardy korun, zisk překročil 81 milionů. eD'system Czech by fúzí získal i slovenskou dceřinou firmu Levi SK. Dosavadním majitelem je BGS Levi Group. Ředitel BGS Levi Czech Leoš Kalandra se k fúzi odmítl vyjádřit a odkázal na zástupce mateřské firmy, který je nyní v zahraničí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK