Akcie na burze dnes po sedmi růstech klesly o 0,8 procenta

28.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. srpna (ČTK) - Pražská burza dnes zastavila sedm dnů trvající růst. Obrat nálady podle obchodníků způsobily sestupy vyspělých zahraničních akciových trhů. Nejprodávanější byly akcie energetické skupiny ČEZ se ztrátou 1,92 procenta. Index trhu PX odepsal 0,77 procenta na 1773,9 bodu. Výsledky převzala ČTK z burzy.

"Obchodování na pražské burze dnes bylo pod vlivem negativního sentimentu provázejícího především německý a americký akciový trh," shrnul vývoj makléř společnosti Cyrrus Michal Oplt. Vedle ČEZ byly pod tlakem i bankovní akcie. "Investoři tak reagovali na obnovené obavy z amerických hypoték," doplnil makléř Fio, burzovní společnost Josef Dudek.

Cena akcií ČEZ se snížila na 1074 korun při obchodech za 1,4 miliardy korun, což bylo nejvíce na trhu. Firma ČEZ oznámila, že při nynějším odkupu získala již více než pět procent vlastních akcií, nabýt přitom může nejvíce desetinu svých akcií. "Současným tempem bude do konce roku hotovo," poukázal Dudek.

Akcie banky Erste, majitelky České spořitelny, oslabily o 1,39 procenta na 1485 korun a akcie realitní skupiny Orco poklesly o 0,57 procenta na 2966 korun. Cena akcií tabákového výrobce Philip Morris naopak vzrostla o dalších 1,3 procenta na 9915 korun.

Celkové obchody se vrátily čtyřmiliardovým objemem nad roční průměr po minulé nízké hodnotě 2,5 miliardy korun.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 3,939 miliardy Kč

- dluhopisy 0,653 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 4,4 milionů Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK