Americké akcie dopoledne klesly kvůli propadu cen domů

28.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. srpna (ČTK) - Americké akcie šly dopoledne v New Yorku dolů po zprávě o cenách rodinných domů, které ve druhém čtvrtletí postihl nejhlubší propad nejméně od roku 1987. Akciový index Dow Jones v poledne newyorského času klesl o 1,1 procenta na 13.177 bodů a index Nasdaq Composite se v 18 hodin SELČ snížil na 2526,4 bodu se ztrátou 1,4 procenta.

V meziročním srovnání klesl index cen rodinných domů v USA za druhé čtvrtletí o 3,2 procenta, vyplývá z dnešní zprávy firem S&P/Case-Shiller. Údaje naznačují prohlubování recese na americkém trhu bydlení, který nyní všechny globální finanční trhy ovlivňuje.

Zpráva znejistěla investory, kteří se již několik týdnů obávají, že se ve světě rozšíří krize úvěrů. Nervozitu vyvolávalo také očekávání čísel o spotřebitelské důvěře, napsala agentura Reuters.

Průzkumová organizace Conference Board zveřejnila, že důvěra amerických spotřebitelů tento měsíc prudce klesla a z červencového šestiletého maxima se dostala nejníže za poslední rok. Náladu spotřebitelů ovlivnily negativně právě otřesy na globálních finančních trzích, vyvolané krizí amerického trhu hypoték.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK