ÚOHS navrhuje trest vězení za kartelové dohody

29.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. srpna (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže navrhuje, aby podle nového trestního zákoníku bylo trestným činem uzavření kartelových dohod o cenách. Uvedl to server Aktuálně.cz s tím, že jde o převratnou novinku. Ve státech EU totiž mají možnost poslat zástupce firem za kartelové dohody do vězení pouze Velká Británie a Irsko. V tuzemsku za ně zatím hrozí jen pokuty.

Antimonopolní úřad již do připomínkového řízení k trestnímu zákoníku poslal svůj návrh na to, aby byla kartelová dohoda zařazena mezi trestné činy. "Chceme připomenout, že tu taková možnost existuje. To, že by byla kartelová dohoda také trestným činem, bychom přivítali," řekl Aktuálně.cz předseda úřadu Martin Pecina.

Nyní záleží na ministerstvu spravedlnosti, vládě a parlamentu, zda se ustanovení do zákoníku dostane. O tom, zda by měly být zakázané dohody o cenách také trestným činem, se v Česku nediskutuje poprvé. Jako jednu z možností, jak přitvrdit boj proti postupu firem, to už před čtyřmi roky navrhoval Pecinův předchůdce Josef Bednář, uvedl server.

Zatím nejvyšší pokutu od ÚOHS za cenový kartel dostalo letos v únoru devět strojírenských holdingů. Celkem by měly zaplatit 942 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK