Americké akcie v úterý klesly, trh se opět rozkolísal

29.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. srpna (ČTK) - Americké akcie v úterý oslabily a na trh se vrátila nestabilita. Mezi investory vzrostla nejistota, zda centrální banka Fed přijme další kroky potřebné k tomu, aby se potíže úvěrového trhu nešířily ekonomikou dále. Na devizovém trhu se zvýšený strach projevoval prodejem rizikovějších měn a nákupem jenů a švýcarských franků.

Index Dow Jones klesl o 280,28 bodu na 13.041,85 bodu, tedy o 2,1 procenta. Jde o jeho největší pokles od 9. srpna. Index technologického trhu Nasdaq se propadl o 2,37 procenta na 2500,64 bodu při ztrátě 60,61 bodu.

Ve zprávě Fedu z posledního jednání Výboru pro operace na volném trhu toho investoři nenašli mnoho k utišení svých obav. Ztráty hlavních akciových indexů se pak prohloubily, když investoři zprávu Fedu analyzovali a hledali v ní náznaky dalšího snížení úrokových sazeb, napsala agentura AP.

Na Wall Street se doufalo, že Fed vyšle jasnější signál, že je ochoten pohnout se sazbami, aby pomohl zmírnit turbulence na finančním trhu. Nervozitu investorů prohloubila informace, že se Fed obával dopadů vývoje v sektoru bydlení na ekonomiku ještě před eskalací otřesů na úvěrovém trhu v první polovině tohoto měsíce.

Fed v zápise ze schůzky 7. srpna uvedl, že klesající ceny domů a omezení úvěrů by mohly negativně dolehnout na spotřební výdaje. Rovněž konstatoval, že vývoj na hypotečním trhu naznačuje, že propad na trhu bydlení může být hlubší a delší, než se původně čekalo.

Již před Fedem náladu investorů zhoršilo snížení investičního doporučení banky Merrill Lynch vůči akciím tří investičních bank. Působily i údaje o výrazném poklesu srpnového indexu spotřebitelské důvěry a zpráva o nejvýraznějším poklesu cen rodinných domů v USA za nejméně 20 let.

Na devizovém trhu se proto opět kupovaly bezpečnější jeny a švýcarské franky, zatímco klesal dolar a měny s vysokými úrokovými výnosy. Dolar však posílil vůči euru, protože na jednotnou evropskou měnu dopadl komentář prezidenta Evropské centrální banky Jean-Clauda Tricheta.

Kurz eura klesl o 0,2 procenta na 1,3650 USD a vůči japonskému jenu o 0,5 procenta na 158,53 JPY. Dolar vůči jenu oslabil přibližně o 0,2 procenta na 116,13 JPY, dodala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK