Průměrná odměna šéfů amerických firem loni 11 mil. USD

29.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 29. srpna (ČTK) - Nejvyšší manažeři velkých amerických firem loni získali na platech a dalších požitcích v průměru téměř 11 milionů dolarů (223 milionů korun). Za den práce tak běžný generální ředitel vydělal asi tolik, co průměrný zaměstnanec za celý rok, uvádí se v dnešní výroční zprávě washingtonského Institutu pro politická studia a bostonské organizace United for Fair Economy.

Odměny nejvyšších firemních šéfů se za poslední desetiletí zvýšily o zhruba 45 procent, uvádí studie. Porovnává to s nejníže placenými zaměstnanci, kterým se loni poprvé za desetiletí zvýšila federálně stanovovaná minimální mzda. Její výše 5,85 dolaru za hodinu je podle zprávy po úpravě o inflaci o sedm procent nižší než před deseti lety.

Průměrnou roční mzdu zaměstnanců zpráva agentury Reuters neuvádí. Podle vládních údajů byla na konci prvního pololetí průměrná hodinová mzda 17,38 dolaru a v meziročním srovnání stoupla o 3,9 procenta.

Dvacítka nejvýše odměňovaných manažerů veřejně obchodovaných firem v USA loni v průměru dostala 36,4 milionu dolarů. To je 38krát více než u 20 nejštědřeji placených šéfů organizací neziskového sektoru a 204krát více než u 20 nejvýše odměňovaných generálů v amerických ozbrojených silách.

Američtí manažeři dostávají také mnohem více než jejich evropští kolegové, zjišťuje studie. V roce 2006 si 20 evropských manažerů s nejvyššími odměnami přišlo v průměru na 12,5 milionu dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK