Japonské akcie v obavách z úvěrové krize prudce klesly

29.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. srpna (ČTK) - Japonské akcie dnes zrychlily pokles, protože úterní propad na Wall Street prohloubil obavy z ohrožení ekonomiky problémy na úvěrovém trhu. K poklesu v Tokiu přispěl i vzestup kurzu jenu, který snižuje zisky japonským vývozcům. K jenu se investoři v nynější nejistotě stahují od rizikovějších aktiv.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 1,7 procenta na 16.012,83 bodu, nejníže za poslední týden. Během dne Nikkei ztrácel téměř tři procenta.

Japonské akcie od počátku srážel úterní dvouprocentní propad na amerických trzích, vyvolaný obavami z dopadů útlumu na trhu bydlení na celou ekonomiku. Zároveň na Tokio působil další růst kurzu jenu, který nutil k prodejům akcie velkých vývozců jako Sony, Hitachi a Canon. Oslabovaly také akcie finančních společností.

Kurz jenu na počátku obchodování dále rostl, nakonec však mírně oslabil, protože investoři se rozhodli inkasovat zisky z jeho posledního nárůstu. V úterý jen vzrostl vůči dolaru a euru o více než jedno procento a výrazně klesaly kurzy rizikovějších měn s vysokými výnosy jako australský a novozélandský dolar.

Jen k dolaru ke konci tokijského obchodování klesl na 114,40 JPY z úterního závěru 114,20 JPY. Dolar vůči euru naopak zpevnil na 1,3581 USD z úterní úrovně 1,3634 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK