Sazce přes růst výnosů klesl zisk na 864 mil. Kč

29.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. srpna (ČTK) - Společnosti Sazka, největší loterijní firmě v tuzemsku, klesl v letošním 1. pololetí čistý zisk na 864 milionů korun z 1,11 miliardy Kč ve stejném období loni. Tržby z loterijní a sázkové činnosti, hlavních oblastí podnikání, však Sazce meziročně stouply o 6,8 procenta nad čtyři miliardy korun, celkové výnosy pak vyrostly o 13,6 procenta na víc než 5,4 miliardy Kč. Výsledky podle mezinárodních účetních standardů dnes ČTK poskytl Filip Jonáš z odboru propagace a PR Sazky.

Ziskovost Sazky ovlivnily především mimořádné výnosy v loňském prvním pololetí, což byl účetní výnos z přecenění emise obligací ve výši téměř 300 milionů korun a takzvané vratky nesprávně vyměřené daně z přidané hodnoty ve výši přibližně 80 milionů korun. "Při jejich odečtení jsou hospodářské výsledky společnosti před i po zdanění stejné nebo ještě lepší než v loňském roce, který byl rekordní", doplnil Jonáš.

Sázející na jaře soutěžili v nejstarší domácí číselné hře Sportka i o rekordních více než 120 milionů korun, což podle Sazky objemy přijatých sázek zhruba zdvojnásobuje. K padesátiletému výročí Sportky Sazka mimořádně zařadila mezi výhry i luxusní automobily a motocykly.

Senát v červnu odmítl umožnit loterijním společnostem včetně Sazky, aby získaly nárok na vrácení daně z přidané hodnoty. Možnost odpočtu DPH by Sazce přineslo ročně až 250 milionů korun, které by měla odvést sportovním svazům. Sazka však kromě loterijní a sázkové činnosti provozuje také další služby, například dobíjení mobilních telefonů, prodej vstupenek, platby za elektřinu a pojištění nebo vydělává na pronájmu.

Služby Sazka plánuje dále rozšiřovat. K novým projektům Sazky patří například internetové, mobilní a digitální televizní sázení, zdokonalení prodeje vstupenek nebo prodeje zvukových nosičů a placení parkovného, uvedla Sazka ve výroční zprávě za loňský rok.

Akcionáři Sazky jsou občanská sdružení působící ve sportu a tělesné výchově. Největší Český svaz tělesné výchovy má podíl na základním kapitálu Sazky takřka 68 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK