Český výrobce biolihu odmítá, že stojí za růstem cen obilí

29.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 29. srpna (ČTK) - Velcí čeští výrobci biopaliv odmítají, že by stáli za současným prudkým zvyšování cen obilí. Za jeho vysokou cenou a připravovaným zdražením pečiva, masa či mléka stojí podle nich spíše spekulativní nákupy. Z obilí se totiž v současnosti v Česku biopaliva zatím nevyrábí. ČTK to dnes řekl Antonín Vávra, předseda představenstva společnosti PLP, která se letos stane největším českým producentem biolihu. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby za zvyšování cen může poptávka na světovém trhu.

Podle Vávry jsou v Česku dva závody produkující biolíh, ale ještě v nich nezačala výroba. Biolíh se od příštího roku začne povinně přimíchávat do benzinu. Společnost PLP, která dokončuje závod v Trmicích na Ústecku, zahájí výrobu nejspíše letos v listopadu. Ročně pak spotřebuje zhruba 280.000 tun obilí, druhý český lihovar podle Vávry kolem 100.000 tun.

Čeští zemědělci v letošním roce zatím sklidili 6,45 milionu tun obilí, což je zhruba o 12 procent více než celá loňská úroda. Jeho cena ale prudce roste. Zatímco loni čeští farmáři dostali za tunu krmného obilí 2700 korun, letos se už prodává kolem 4000 korun. Podle Vávry bude muset lihovar platit zemědělcům více, ačkoli s nimi již téměř před dvěma lety uzavřel dlouhodobé smlouvy. Obilí závod chce odebírat od zemědělců hlavně z Ústeckého kraje, potřebuje úrodu z asi 68.0000 hektarů.

Veleba dnes ČTK řekl, že růst cen nezapříčinila výroba biopaliv v Česku, ale ve světě, hlavně v USA, které letos téměř přestalo vyvážet kukuřici. Navíc se projevuje i neúroda na Ukrajině či v Austrálii. Na českém trhu tak působí nákupčí, kteří obilí skupují a vyváží do celého světa. "Při současných cenách se jim to vyplatí," uvedl Veleba

Problémy s růstem cen mají nejen výrobci bioetanolu, ale i metylesteru řepky olejné, který je biopřísadou do nafty. Metylester se začne do nafty povinně míchat již v září. Marie Logrová, mluvčí ústecké Setuzy, která je největším výrobcem metylesteru a odebere zhruba 60 procent české produkce řepky, ČTK řekla, že cena za tunu řepky již dosáhla rekordních 9000 korun. Cenu vzhůru podle ní žene zájem hlavně v evropských zemích. Čeští zemědělci řepky sklidili přes milion tun, což je nadprůměrný výnos. Setuza řepku odebírala od zemědělců i před úterním otevření nového provozu na výrobu metylesteru. Olej z ní ale prodávala, zatímco nyní jej sama zpracuje.

Veleba dnes odmítl spekulace o tom, že čeští zemědělci neobdělávají dostatek půdy, neobdělaná půda je údajně jen v západní Evropě. Podle něho je zoráno zhruba 75 procent české zemědělské půdy a obilí se pěstuje téměř všude, kde se dá. Dodal, že čeští zemědělci ale používají méně hnojiv a chemie než jejich evropští kolegové. Pokud by svůj přístup změnili, dokázali by pak z hektaru sklidit mnohem více než dnes.

Rezervy mají podle Logrové zemědělci i u řepky. Letos ji pěstovali na 330.000 hektarech, osít touto plodinou mohou až 400.000 hektarů. Více ne, protože řepka může být na poli jen jednou za několik let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK