ÚOHS potvrdil pokutu 100.000 korun pro Ralsko

29.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 29. srpna (ČTK) - Radnice v Ralsku na Českolipsku musí zaplatit pokutu 100.000 Kč, kterou jí už dříve vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podle něj město pochybilo při výběru firmy, která měla za 11 milionů přestavět starou armádní budovu na byty. Radnice se proti původnímu rozhodnutí ohradila, předseda ÚOHS Martin Pecina ho teď potvrdil, řekl dnes ČTK místopředseda úřadu Kamil Rudolecký. Město může podat žalobu ke Krajskému soudu v Brně.

V obci s 1600 obyvateli býval dřív vojenský výcvikový prostor. Některé nevyužité armádní objekty v katastru Hradčany nad Ploučnicí chtěli místní přestavět na bytové domy. Obecní úřad vypsal několik soutěží na stavební práce, mezi výherce rozdělil výstavbu 360 bytů.

Sporná zakázka se týkala 20 bytových jednotek. Původní tendr na stavební firmu byl ale chybný a radnice ho zrušila. Později oslovila firmu, jejíž nabídka byla v chybném tendru nejlepší, a s tou rovnou uzavřela smlouvu. Chtěla prý dodržet termín stavby, aby dostala dotaci od státu. Ani to ji ale podle ÚOHS neopravňuje k tomu, aby zadala zakázku bez výběrového řízení.

"Postup města postrádá prvky otevřené soutěže, což je jeden ze základních cílů právní úpravy zadávání veřejných zakázek," uvedl Rudolecký. Úřad tak dal městu vyšší pokutu než je obvyklé, většinou sankce pro města nepřesáhne několik desítek tisíc. Maximální výše pokuty je v tomto případě pět procent z ceny zakázky, tedy 563.000 Kč. Pro město ale byla polehčující okolnost, že zakázku dostala právě firma, která v původním tendru nabídla nejnižší cenu, doplnil místopředseda úřadu.

Ralsko dostalo za výstavbu bytů v armádních objektech ještě pokutu 30.000 Kč. U jiné zakázky za 23 milionů špatně hodnotilo jednotlivé nabídky. Tato sankce je už pravomocná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK