ČNB pozastavila obchodníkovi Body činnost do konce dubna 2008

29.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. srpna (ČTK) - Obchodník s cennými papíry Body International Brokers (Body) má pozastavenou činnost do konce dubna příštího roku, tedy na více než osm měsíců. Důvodem bylo nedodržování limitů kapitálové přiměřenosti nepřetržitě od konce prvního čtvrtletí loňského roku, vyplývá z rozhodnutí České národní banky zveřejněného na webových stránkách www.cnb.cz. Firma Body patří k nejmenším obchodníkům s akciemi na burze.

O pozastavení činnosti ČNB rozhodla 20. srpna. Firma Body od 31. března 2006 a ke konci každého následujícího měsíce udržovala limit kapitálové přiměřenosti maximálně v hodnotě minus 17,04 procenta. Porušila tedy povinnost průběžně udržovat kapitál minimálně ve výši odpovídající součtu jednotlivých požadavků ke krytí rizik podle zákona o podnikání na kapitálových trzích, zdůvodnila sankci centrální banka. Kapitálová přiměřenost, která sleduje finanční zdraví podnikání, musí dosahovat minimálně kladných osmi procent.

"Respektujeme rozhodnutí ČNB, nicméně děláme vše proto, abychom splňovali podmínky kapitálové přiměřenosti co nejdříve," uvedla dnes na dotaz ČTK za Body Pavlína Tillová.

Body již předtím oznámila, že se do potíží dostala kvůli změně vyhlášky o pravidlech pro výpočet kapitálové přiměřenosti obchodníka. Podle ní se nemovitost stala odečitatelnou položkou od vlastního kapitálu; před novelizací vyhlášky tomu tak nebylo. Body rekonstruuje své pražské sídlo, jehož součástí by měly být i luxusní byty. Po kolaudaci objektu by mělo být vše v pořádku.

Body dále uvedla, že je připravena vypořádat veškeré doposud provedené obchody a převést investiční nástroje a peníze na účty klientů. Podle Tillové je hodnota kapitálové přiměřenosti je důležitým kontrolním ukazatelem zejména pro banky, které používají peníze klientů k podnikání. U obchodníků s cennými papíry jsou peníze klientů striktně odděleny od vlastních prostředků obchodníka.

Firma Body v červenci zobchodovala akcie za 29,2 milionu korun, což stačilo na 18. místo z celkem 22 členů burzy. Burza v červenci zprostředkovala obchody s akciemi za takřka 85 miliard korun.

Hlavními akcionáři Body byli podle loňské výroční zprávy Petr Bodnár (30,4 procenta) a nizozemská firma Aroma Patent & Licensing (39 procent). Body má základní kapitál 110,2 milionu korun a loni hospodařila se ztrátou 45 milionů Kč po předloňském zisku 1,5 milionu Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK