Altria vyčlení tabákovou divizi Philip Morris International

29.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. srpna (ČTK) - Americká společnost Altria Group vyčlení ze své organizační struktury divizi Philip Morris International, která patří k nejznámějším výrobcům cigaret na světě. Znamená to, že firma si rozdělí výrobu cigaret v USA a ve světě, což jí umožní lépe plánovat a zredukovat dopady soudních žalob, s nimiž se potýká její protějšek Philip Morris USA. Oznámila to dnes správní rada firmy.

Philip Morris je výrobcem věhlasné značky Marlboro a pokud bude americká součást nezávislá na zahraniční, měl by se mimo jiné zlepšit i finanční profil obou subjektů. Vyčlenění zahraniční divize ze skupiny Altria je zatím posledním krokem restrukturalizačního procesu, který začal v březnu. Altria tehdy v rámci změn rozhodla o vyčlenění divize Kraft Foods, která se zaměřuje na výrobu potravin a potravinových doplňků.

Altria se tak stane mateřskou společností pouze pro firmy Philip Morris USA a Philip Morris Capital. Kromě toho ale bude vlastnit 29 procent akcií pivovarnické skupiny SABMiller. Oba cigaretové podniky Philip Morris nicméně počítají s tím, že budou značku Marlboro dál využívat v rámci svých expanzivních plánů v USA i v zahraničí.

Philip Morris International sídlí ve švýcarském Lausanne, odkud dohlíží na prodej cigaret ve více než 160 zemích světa. Philip Morris USA má sídlo v Richmondu v americkém státě Virginie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK