Akcie na pražské burze podruhé po sobě oslabily

29.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. srpna (ČTK) - Akcie dnes na pražské burze podruhé za sebou oslabily, když se podle makléřů nedokázaly vzepřít prodejní náladě na světových akciových trzích. Dvě největší emise v tuzemsku ČEZ a Erste ztratily takřka dvě procenta a celý trh podle hlavního indexu PX sestoupil o 0,73 procenta na 1761 bodů. Výsledky převzala ČTK z burzy.

Akcie otevřely výrazně slabší zejména v reakci na americké akcie, které spadly v obavách před dalším šířením potíží úvěrového trhu. Index PX se po zahájení pohyboval na 1740 bodech, postupně ale trh začal ožívat. Vzpruhu burze dodaly i lepší než očekávané výsledky firmy Philip Morris.

Akcie energetické skupiny ČEZ si pohoršily o 1,86 procenta na 1054 korun, akcie rakouské banky Erste odepsaly 1,82 procenta na 1458 korun a akcie farmaceutické společnosti Zentiva poklesly o 1,56 procenta na 1196 korun.

Akcie kutnohorského tabákového výrobce Philip Morris naopak posílily o 2,44 procenta na 10.157 korun a za poslední tři dny vyrostly už o více než devět procent. Pololetní výsledky Philip Morris předčily očekávání podle analytika společnosti Atlantik FT Milana Vaníčka hlavně meziročním vývojem tržeb. Konsolidované tržby firmy klesly o 2,3 procenta, Vaníček předvídal zhoršení takřka o devět procent.

Celkem investoři zobchodovali akcie za letos vysoce nadprůměrných 5,3 miliardy korun po minulém čtyřmiliardovém objemu. Nejaktivnější akcie ČEZ měly objem 2,5 miliardy korun.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 5,315 miliardy Kč

- dluhopisy 6,092 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 11,6 milionů Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK