Ekonom: Kalousek slíbil obcím deset mld. jako náhradu za reformu

29.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. srpna (ČTK) - Obce by měly v letech 2009 a 2010 podle příslibu ministra financí Miroslava Kalouska dostat deset miliard korun jako kompenzaci za ztráty, které utrpí po spuštění reformy veřejných financí. Píše to týdeník Ekonom ve svém čtvrtečním vydání. Obcím ale Kalouskův slib nestačí a požadují další náhrady.

Náměstek ministra financí Eduard Janota podle týdeníku ujistil, že vláda si odškodnění může dovolit. S obdobnou finanční pomocí mohou prý počítat kraje. Plán vlády omezovat rozpočtové schodky podle Janoty ohrožen nebude.

Obce podle Ekonomu s Kalouskovým závazkem nejsou spokojeny. Požadují ještě úhradu sedmimiliardové ztráty, kterou jim způsobilo společné zdanění manželů, a budoucí podíl na spotřební a ekologické dani. Změny v zákoně o rozpočtovém určení daní už dříve požadoval Svaz měst a obcí.

Ministr Kalousek v dubnu uvedl, že vláda obcím ztrátu způsobenou reformou nahradí přerozdělením daní. Radnice by měly z výnosů dostávat 21 procent namísto současných 20,59 procenta. Výpadek příjmů měst a obcí za příští tři roky tehdy ministr odhadl až na devět miliard korun.

První etapa reformy veřejných financí, kterou ještě musí schválit Senát a podepsat prezident, má od příštího roku postupně snižovat daň z příjmů. O výnosy této daně se stát s obcemi dělí, jejich rozpočty jsou proto na vybraných penězích přímo závislé.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK