Aktuálně.cz: Telefónica O2 prohrála spor o televizi v mobilech

29.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno/Praha 29. srpna (ČTK) - Nejvyšší správní soud (NSS) definitivně zamítl stížnost mobilního operátora Telefónica O2 proti rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), která firmě udělila pokutu za neoprávněné vysílání televizního signálu. Napsal to dnes server Aktuálně.cz. Podle serveru jde o precedenční spor o povolování televizního vysílání v mobilních telefonech.

NSS potvrdil verdikt Městského soudu v Praze, který dal za pravdu vysílací radě. RRTV mobilního operátora pokutovala za to, že údajně v rozporu se zákonem vysílal hudební stanici Óčko ve formátu speciálně upraveném pro mobily. Telefónica O2 ještě pod jménem Eurotel službu nabízela svým zákazníkům od prosince 2005.

Firmě původně hrozila pokuta až do deseti milionů korun, rada ji ale snížila kvůli několika polehčujícím okolnostem. Bylo mezi nimi i to, že zákon v této oblasti není úplně jednoznačný.

Telefónica O2 tvrdí, že na rozdíl od klasického televizního vysílání pro každého nabízí individuální službu. Ta navíc podle společnosti závisí na kapacitě sítě a dalších technických podmínkách, a tudíž není klasickým televizním vysíláním. Mobilní přenos operátor přirovnává spíše k internetovým rádiím, na které se zákon o rozhlasovém a televizním vysílání také nevztahuje.

Podle soudu je ale důležité to, že nejde o službu s omezeným počtem uživatelů. "Může ji objednat každý, kdo je zákazníkem O2, opatří si potřebné technické zařízení, objedná si a zaplatí tuto službu," uvedl v rozhodnutí soudce Slavomír Novák.

Na problémy s televizí v mobilech si stěžují i další mobilní operátoři. RRTV letos v květnu udělila krátkodobé licence umožňující digitálně vysílat svůj program v mobilních telefonech hudební stanici Óčko a společnosti Radio Proglas. Licenci ale neudělila společnosti T-Mobile, která se rovněž výběrového řízení zúčastnila.

Podle rady udělení licence mobilním operátorům překáží paragraf zákona, který provozovatelům sítě zakazuje vysílat vlastní nebo převzaté programy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK