Americké akcie po úterním výprodeji oživily

29.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. srpna (ČTK) - Ceny amerických akcií se v průběhu dopolední části obchodování zvyšovaly, takže trh smazal část vysokých ztrát, které zaznamenal v úterý. Zájem byl například o akcie společnosti Apple, jimž k růstu pomohlo příznivé hodnocení makléřů. Vzpruhou pro trh byly i vyhlídky hospodaření některých firem.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.160 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 0,9 procenta. Širší index S&P 500 byl vyšší o procento na 1446 bodech, a také index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal asi procento na 2530 bodů.

Akciové trhy v USA i jinde ve světě v uplynulých týdnech postihla značná kolísavost kurzů. Ta pramení z problémů části hypotečního trhu v USA, kvůli němuž část investorů mění strategii a prodává akcie. Hlavní indexy sice znatelně sestoupily z maxima, výrazný pokles však téměř vždy vystřídal růst.

Akcie společnosti Apple si dnes připsaly asi pětiprocentní zisk, k němuž přispěla investiční banka Goldman Sachs. Ta doporučila akcie nakupovat ještě předtím, než Apple uvede na trh nové přehrávače iPod. Akcie Apple podpořily indexy Nasdaq i S&P 500. Zájem byl také o akcie společnosti Seagate Technology, která vyrábí počítačovou mechaniku.

"U technologií jde částečně o krytí krátkých pozic kvůli informacím kolem společností Apple a Seagate," uvedl analytik společnosti Cowen & Co Michael Malone. Krytím krátkých pozic se obecně rozumí rušení sázek na další pokles cen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK