ČT: Makru hrozí milionová pokuta ČIŽP za prodej chráněných raků

29.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. srpna (ČTK) - Obchodnímu řetězci Makro hrozí milionová pokuta za prodej živých raků říčních, kteří jsou chráněni zákonem. Česká inspekce životního prostředí už prodej zakázala, uvedla Česká televize. Makro si za nabízením raků z dovozu stojí.

Makro prodávalo kilogram raka říčního za 400 korun. Raci se podle televize objevili na pultech v Olomouci a v Praze. Tam inspekce potvrdila prodej raka bahenního, který je ale také chráněný.

"My máme pravidelné kontroly státní správou a ty k tomu neměly žádné připomínky. Já předpokládám, že máme všechno v pořádku," řekla televizi mluvčí Makra Markéta Světlíková.

Jakékoli nakládání s kriticky ohroženým rakem říčním je však podle českých zákonů zakázané. "Společnost Makro nevlastní výjimku k nakládání s tímto zvláště chráněným druhem živočicha," řekl ČT Karel Kerouš z České inspekce životního prostředí.

Raci v Makru pocházeli z Arménie a Íránu, zákon ale chráněné živočichy z dovozu nevymezuje. "Platná právní úprava v tomto případě nerozlišuje. Stejná pravidla platí jak pro raky dovezené, tak pro odebírané z naší přírody," řekla televizi Alena Vopálková z ministerstva životního prostředí.

Někteří zákazníci podle ČT raky kupovali, aby je vysadili do volné přírody. Z toho však mají odborníci strach, protože dovezení raci mohou přenášet račí mor a vytlačovat původní české raky, uvedla televize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK