HN: Česko podle studie AT Kearney ztrácí pozici lákavé země

30.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. srpna (ČTK) - Západní firmy, které přesouvají zákaznická centra a jiné služby do levnějších zemí, si už Česka tolik nepovažují. V letošním globálním žebříčku společnosti AT Kearney přiřkli manažeři více než 40 velkých firem České republice mezi padesátkou zemí až 16. místo. V minulém žebříčku z roku 2005 přitom Česko obsadilo sedmou příčku. Píšou to dnešní Hospodářské noviny.

"I když se podnikatelské prostředí v České republice zlepšuje, její výhoda spočívající v nižších nákladech se kvůli stoupajícím mzdám vytrácí. Proto v globálním pořadí sestoupila," citují HN amerického poradce Johana Gotta.

Na zdražující se pracovní sílu ve střední Evropě letos doplatilo také Maďarsko, které dokonce vypadlo z dvacítky nejpřitažlivějších zemí. Ve střední Evropě si naopak nejvíc polepšilo Slovensko, které se posunulo ze 16. na 12. místo.

Největší skok se tentokrát podařil Bulharsku. Tato nová členská země EU s velice nízkými náklady na pracovní sílu se jako jediná ze střední a východní Evropy letos propracovala do první desítky. Na vrcholu žebříčku nejatraktivnějších zemí se umístila Indie následovaná Čínou a Malajsií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK