Japonské akcie oživily

30.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. srpna (ČTK) - Japonský akciový trh oživil z poklesu, který zažil předešlý den. K růstu mu dopomohl zejména energetický sektor, těžící z růstu cen ropy. Mezi investory však nadále přetrvává nervozita z problémů na úvěrovém trhu, což se na devizových trzích projevuje prodejem rizikovějších měn a nákupem japonských jenů. Kurz jenu tak dnes po středečním poklesu opět vzrostl.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 0,9 procenta na 16.153,82 bodu. Získal tak zpět asi půlku středeční ztráty.

Vyšší ceny ropy vedly k posílení kurzů energetických firem. Trh dále podporovaly jednotlivé tituly jako TDK, Tokyo Electron nebo Mitsui & Co. Ve středu japonské akcie srážel úterní dvouprocentní propad na amerických trzích, vyvolaný obavami z dopadů útlumu na trhu bydlení na celou ekonomiku; ve středu však americké akcie oživily.

Kurz jenu i přes oživení akcií obnovil růst. Investoři se nadále zbavují rizikových pozic v obavách, že krizí na americkém trhu hypoték utrpí další finanční instituce. Ve středu jen po počátečním růstu prudce klesl, protože během dnes se původní pokles na akciových trzích změnil v růst.

Jen k dolaru ke konci tokijského obchodování stoupl na 115,29 ze středečního závěru 115m,96 JPY. Vůči euru japonská měna zpevnila na 157,50 JPY z předchozích 158,46 JPY. Dolar k euru zůstal beze změny kolem 1,3660 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK