Průměrná mzda ve 2.čtvrtletí vzrostla na 21.462 Kč

30.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. srpna (ČTK) - Průměrná hrubá měsíční mzda ve druhém čtvrtletí letošního roku vzrostla meziročně o 7,4 procenta na 21.462 Kč, což bylo meziročně o 1480 korun více. Reálná mzda, tedy po odečtení inflace, se v průměru zvýšila o 4,9 procenta. Uvedl to Český statistický úřad. Mzdy rostly rychleji v podnikatelské sféře. Lidé si v tomto sektoru vydělávali ve 2. čtvrtletí 2007 v průměru 21.687 korun, v nepodnikatelské sféře to bylo 20.673 korun.

V podnikatelské sféře se průměrná mzda zvýšila meziročně o 1571 Kč, tedy o 7,8 procenta, reálná mzda byla vyšší o 5,3 procenta. V nepodnikatelské sféře se průměrná mzda zvýšila o 1153 Kč, což představuje navýšení o 5,9 procenta a růst reálné mzdy o 3,4 procenta.

"Celorepublikový mzdový vývoj je významně ovlivňován především podnikatelskou sférou, neboť její zaměstnanci tvoří v souboru sledovaných subjektů více než tři čtvrtiny. Zatímco mzdový vývoj v podnikatelské sféře je plynulejší a je ovlivněn především hospodářskými výsledky firem, vývoj v nepodnikatelské sféře probíhá spíše skokově, protože do značné míry závisí na legislativních krocích vlády a možnostech rozpočtu. Od roku 2005 bylo v nepodnikatelské sféře zrušeno vyplácení tzv. dalších platů. Tím se v nepodnikatelské sféře potlačily výraznější rozdíly v mzdové úrovni mezi jednotlivými čtvrtletími a mzdový vývoj v této sféře se tak stal plynulejším. Tato skutečnost je nejlépe dokumentována meziročními relativními přírůstky od 1. čtvrtletí 2006, které je v této sféře prvním z tohoto pohledu srovnatelným obdobím," uvedl ČSÚ.

Podle analytika Raiffeisenbank a bývalého ministra financí Pavla Mertlíka si mzdy udržují podobné tempo jako v prvním čtvrtletí a potvrzují, že celoroční růst mezd odhadovaný Raiffeisenbank o 6,7 procenta rozhodně není přehnaně optimistický. "Ve druhém pololetí roku očekáváme, podobně jako tomu bývá v jiných letech, nižší tempa růstu mezd. Inflace ovšem v druhém kvartále ukrojila z růstu mezd výrazně více než v předchozím čtvrtletí, a naše přesvědčení, že ČNB zvýší úrokové sazby o dalších čtvrt procenta na 3,25 procenta již dnes odpoledne, dnešní údaje o mzdovém vývoji rozhodně neoslabilo. Potvrdilo rovněž náš názor, že meziroční růst HDP v druhém čtvrtletí by měl dosáhnout šest procent," komentoval nejnovější mzdový vývoj Mertlík.

Nejnižší relativní růst nominálních mezd ve druhém čtvrtletí ČSÚ zaznamenal v odvětvích rybolov a chov ryb (o 1,9 procenta), výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody (o 3,2 procenta) a zdravotní a sociální péče a veterinární činnosti (o 4,4 procenta). Naopak nejvyšší růst vykázalo odvětví obchod a opravy motorových vozidel a dalších výrobků (o 10,6 procenta), ubytování a stravování (o 10,2 procenta) a činnosti v oblasti nemovitostí a pronájmu, podnikatelské činnosti (o 9,1 procenta). "Nejvyšší nominální mzda (odvětví finanční zprostředkování) byla zhruba 2,7krát vyšší než nominální mzda nejnižší (odvětví ubytování a stravování)," upozornil ČSÚ.

Ještě větší rozdíl je patrný u průměrných mezd podle institucionálních sektorů. Dlouhodobě nejvyšších průměrných nominálních mezd dosahuje sektor finančních institucí, ve druhém čtvrtletí 2007 to bylo 41.352 Kč. Nejnižší mzdy byly naproti tomu zjištěny v sektoru domácností (tj. mzdy zaměstnanců u fyzických osob nezapsaných do obchodního rejstříku), kde činily 13.829 korun.

Za prvních šest měsíců roku 2007 dosáhla průměrná hrubá měsíční nominální mzda výše 20.938 Kč, což v meziročním srovnání představuje o 7,6 procenta. Spotřebitelské ceny se zvýšily o dvě procenta a reálná mzda vzrostla o 5,5 procenta. V podnikatelské sféře se zvýšila průměrná mzda o 1578 Kč na 21.174 Kč, reálná mzda vzrostla o šest procent. V nepodnikatelské sféře se průměrná mzda zvýšila o 1150 Kč na 20.106 Kč, reálná mzda vzrostla o čtyři procenta, uvedl dnes ČSÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK