Air France-KLM sníží palivový příplatek

30.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž/Amsterodam 30. srpna (ČTK) - Největší letecká společnost na světě podle tržeb Air France-KLM sníží palivový příplatek u letů na krátké i dlouhé vzdálenosti. Firma se rozhodla započítávat nižší příplatek k letenkám vydávaným od 31. srpna, protože cena ropy se 30 dní za sebou udržela pod 75 dolary. Vyplývá to z dnešního prohlášení.

Francouzská část Air France upřesnila, že u letů na krátkou a střední vzdálenost sníží příplatek k letenkám s odletem z Francie o jedno euro a u dálkových letů o pět eur. Nizozemská KLM sníží u letů po Evropě příplatek o jedno euro na 24 eur (664 Kč). U letů do zahraničí o pět eur na 65 eur, napsala agentura Reuters.

Letecké společnosti začaly se zaváděním palivových příplatků v roce 2004. Cílem bylo vyrovnat se s rostoucími cenami pohonných hmot v době silné konkurence, která jim neumožňovala zvyšovat ceny letenek. Cena ropy se totiž v období let 2003 až 2006 ztrojnásobila.

Aerolinky Air France-KLM zvýšily v prvním finančním čtvrtletí čistý zisk o 70 procent na 415 milionů eur díky příznivému vývoji devizových kurzů a jednorázovému příjmu z prodeje některých aktivit. Tržby se ve čtvrtletí končícím v červnu zvýšily o 2,5 procenta na 5,95 miliardy eur.

Air France-KLM je podle tržeb největším leteckým přepravcem na světě. V Evropě jí patří první místo také z hlediska počtu cestujících. Společnost vznikla v roce 2004 spojením francouzského leteckého přepravce Air France s nizozemským konkurentem KLM. Firmy sice vystupují jako jeden subjekt, jejich provoz však funguje odděleně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK