Týden: ČEZ hodlá koupit deset procent maďarského MOL

30.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. srpna (ČTK) - Energetická skupina ČEZ má údajně zájem o koupi desetiprocentního podílu v maďarské ropné společnosti MOL. Zprávu přinesl server Týden.cz s tím, že o námluvách informuje agentura Thomson Financial. Ta se přitom odvolává na maďarský deník Napi Gazdasag, který citoval nejmenované zdroje. Samotný ČEZ zatím informace nechce komentovat.

"K tématu se vyjádříme pravděpodobně odpoledne v tiskové zprávě," řekla mluvčí ČEZ Eva Nováková.

Obchod za jednu miliardu eur by z ČEZ učinil druhého největšího podílníka maďarské společnosti, hned po rakouské OMV. MOL vlastní mimo jiné slovenský Slovnaft.

Již dříve se objevily informace, že ČEZ a MOL chystají společné strategické kroky ve střední Evropě. Podle Hospodářských novin dokončuje ČEZ jednání o exkluzivní spolupráci s maďarskou společností při společné výstavbě elektráren na Slovensku a v Maďarsku. "Jednání by měla být uzavřena ještě do konce tohoto týdne," citoval deník nejmenovaný zdroj.

ČEZ, jehož dvoutřetinovým vlastníkem je stát, je nejziskovější tuzemskou společností. Do výstavby a koupě elektráren ve střední a východní Evropě investuje desítky miliard korun.

Skupině ČEZ vzrostl za 1. pololetí konsolidovaný čistý zisk meziročně o 26,8 procenta na 21 miliard korun. Pro celý letošek vzroste podle vedení společnosti čistý zisk skupiny o 22 procent na 35,1 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK