ČNB opět zvýšila sazby

30.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. srpna (ČTK) - Bankovní rada České národní banky podruhé během dvou měsíců zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Hlavní sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak vzrostla na 3,25 procenta, což je nejvíc za posledních pět let. Sdělila to mluvčí ČNB Pavlína Bolfová. Mírná většina ekonomů očekávala, že centrální banka sazby dnes nezvýší. Česko má i přesto stále nejnižší sazby v Evropské unii.

Centrální bankéři tak zvýšili sazby v letošním roce již potřetí, poprvé v květnu a naposledy před měsícem v červenci. Důvodem je vývoj ekonomiky a obavy z rostoucí inflace. Podle řady odhadů růst sazeb letos nekončí a centrální banka by měla zvýšit sazby do konce roku alespoň ještě jednou. Jednání bankovní rady se dnes účastnilo všech sedm jejích členů.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem dražší půjčky na bydlení. Vyšší úroky nevyhovují ani státu, který je významným dlužníkem. Naopak lidé, kteří mají peníze uložené na účtu u banky, dostávají vyšší úroky.

Většina ekonomů očekávala po dnešním jednání bankovní rady stabilitu sazeb, i když s dalším růstem nadále počítají. Přispívají k tomu i vyjádření některých členů bankovní rady. Například podle vyjádření viceguvernéra ČNB Luďka Niedermayera z poloviny srpna by měla ČNB vzhledem k rychlému hospodářskému růstu a vyhlídkám na vyšší inflaci "podstatně" zvýšit úrokové sazby. Naopak další člen bankovní rady Robert Holman se domnívá, že centrální banka nemá mnoho důvodů spěchat s dalším zvyšování sazeb.

"Domácí ukazatele jasně hovoří ve prospěch vyšších úrokových sazeb a hovoří pro ně i inflační prognóza ČNB z července. Potřebu vyšších úrokových sazeb dokreslilo i dnešní zveřejnění rychlého růstu mezd v ČR," komentoval rozhodnutí analytik Raiffeisenbank Michla Brožka.

Česká národní banka nebyla v tomto týdnu jedinou centrální bankou, která hýbala se sazbami. Polská centrální banka ve středu v souladu s očekáváním zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrtinu procentního bodu na 4,75 procenta. Naopak maďarská centrální banka ponechala v pondělí úrokové sazby beze změny na 7,75 procenta. V eurozóně je nyní základní sazba na čtyřech procentech.

Podrobnosti k dnešnímu jednání bankovní rady a novou prognózu představí ČNB na tiskové konferenci od 15:30.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK