ÚOHS brzy rozhodne o rozkladech velkodistributorů léčiv k pokutě

30.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 30. srpna (ČTK) - Antimonopolní úřad do 14 dnů rozhodne o pokutě pro velkodistributory léčiv. Koncem loňského roku jim vyměřil sankci 113,064 milionu korun, protože se loni společně domluvily na přerušení dodávek léků do tří nemocnic. Alliance UniChem CZ, GEHE Pharma Praha, Pharmos a Phoenix se ale proti pokutě odvolaly. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) rozhodne o jejich rozkladu nejpozději do 14 dnů, řekl předseda úřadu Martin Pecina. Jak rozhodne říci nechtěl, podle informací ČTK však sankci nejspíš potvrdí.

Čtyři tuzemští distributoři léčiv s 96procentním podílem na trhu přestali loni v únoru dodávat léky do tří nejzadluženějších fakultních nemocnic - na pražskou Bulovku, do Thomayerovy nemocnice a do brněnské nemocnice u svaté Anny.

"Problémem není, když distributoři chtějí dosáhnout úhrady svých pohledávek, nesmí ale k tomuto účelu koordinovat svůj postup při dodávkách léčiv nebo slaďovat obchodní podmínky," uvedl už dříve Pecina s tím, že má asi 20 důkazů, které firmy ze společného postupu usvědčují. Právě proto se dá předpokládat, že nový verdikt odvolání firem zamítne a potvrdí sankce.

ÚOHS určil výši pokut podle obratu firem a polehčujících a přitěžujících okolností. Nejvíc, 53,736 milionu, má podle prvostupňového rozhodnutí zaplatit firma Phoenix Lékárenský velkoobchod. Pharmos dostal sankci 18,638 milionu, Gehe 16,831 milionu a UniChem 23,859 milionu korun.

Firmy jsou sružené v Asociaci velkodistributorů léčic (AVEL). V polovině loňského prosince z asociace odešla Alliance UniChem CZ. Nahradil ji právě Pharmos. Tato společnost nakonec dodávky léků v únoru obnovila. Poté je ale zase zastavila a obrátila se na policii kvůli podezření na korupci při uzavírání dodatečných smluv na zasílání medikamentů do nemocnic.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK