Pecina: Smlouva MUS a E.ON o nové elektrárně by mohla být problém

30.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 30. srpna (ČTK) - Případná smlouva Mostecké uhelné společnosti (MUS) a skupiny E.ON o nové uhelné elektrárně by mohla být za jistých okolností problém. Řekl to předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Pecina. Úřad dostal stížnost firmy ČEZ, elektrárna za asi 60 miliard by podle ní spotřebovala od roku 2012 veškeré uhlí, které MUS vyprodukuje, a nezbylo by na ostatní odběratele.

Pokud by to tak bylo, mohl by to být problém, MUS ale zatím žádnou smlouvu nepodepsala, a proto není co posuzovat, uvedl Pecina. Stížností společnosti ČEZ se tak zatím úřad nebude dál zabývat. Počká, až MUS řekne rozhodné slovo. Aby mohl případ posoudit, potřebuje alespoň návrh smlouvy, doplnil Pecina.

MUS, druhá největší hnědouhelná firma v Česku, plánuje, že postaví novou elektrárnu na uhlí, vyráběla by nejspíš od roku 2012. Nejdřív o spolupráci jednala se státní firmou ČEZ, jenže bez úspěchu. Později podle některých médií potvrdila exkluzivitu německému koncernu E.ON.

ČEZ na to reagoval stížností na antimonopolní úřad. Tvrdí, že by nový zdroj po roce 2012 spotřeboval všechno uhlí z produkce MUS, a nezbylo by tak na ČEZ a další odběratele. Mostecká uhelná chce totiž do projektu zahrnout důl Vršany, který bude mít kvůli platným těžebním limitům jako jediný v Česku dostatek uhlí na dalších 50 let.

"MUS ale tvrdí, že zatím neví, jestli půjdou s E.ON nebo s ČEZ, nebo si to postaví sami, nebo to nepostaví vůbec," uvedl Pecina. Navíc prý firmy zamýšlený rok 2012 nejspíš nestihnou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK