Dálniční známky příští rok podraží

30.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. srpna (ČTK) - Za dálniční známku na příští rok zaplatí řidiči o více než deset procent vyšší částku než letos. Řekl to mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Roční známka pro osobní automobil vyjde na 1000 místo dosavadních 900 korun, pro nákladní vůz nad 3,5 tuny se cena zvýší na 8000 ze 7000 korun. Podraží také krátkodobé kupony.

Ministerstvo dopravy chce podle Hanzelky zvýšením cen zajistit větší příjmy Státního fondu dopravní infrastruktury. Úřad očekává, že výnos z dálničních známek se v roce 2008 oproti letošku zvýší o 350 milionů korun. Letošní výnos z prodeje dálničních známek bude zhruba 2,3 miliardy korun. Větší část, 1,4 miliardy, zaplatí majitelé osobních vozů.

Podle Hanzelky není zvýšení cen o více než deset procent nijak přemrštěné. "Cena kuponů se naposledy zvyšovala na konci roku 2003 s účinností od roku 2004. Navíc se za tu dobu zvýšila délka dálnic a rychlostních silnic asi o sto kilometrů," upozornil mluvčí na fakt, že řidiči za stejné peníze "nakupovali více zboží".

Formálně musí změnu cen schválit ještě vláda. Novela jejího nařízení by měla vstoupit v platnost 1. prosince, aby se dodržel obvyklý přesah platnosti ročních kuponů. Ty začínají platit vždy měsíc před začátkem kalendářního roku, na který byl kupon vydán, a řidiči na ně mohou jezdit ještě v lednu následujícího roku.

Výjimkou byly pouze loňské známky, jejichž platnost ukončila vláda k 31. prosinci. Důvodem bylo zavádění elektronického mýtného pro kamiony o hmotnosti 12 tun a více od 1. ledna. Kamiony kvůli elektronickému mýtnému nyní platí několikrát vyšší částky než v době dálničních známek. V roce 2006 zaplatili kamionoví dopravci za známky 1,2 miliardy korun; odhady výnosů z mýtného na letošek se pohybují kolem pěti miliard.

Otazník stále visí nad rozšířením elektronického mýta i na malé nákladní vozy od 3,5 tuny. MD nyní pracuje na legislativě, která by to umožnila již od následujícího ledna. Není však jisté, zda se to podaří stihnout, proto úřad stále počítá i s variantou dálničních známek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK