Od září platí zákaz kouření v německých vlacích, i na území ČR

30.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. srpna (ČTK) - Od září začíná platit úplný zákaz kouření ve všech německých a rakouských vlacích. Nové nařízení se dotkne také českých pasažérů, neboť platí i pro soupravy, které jezdí přes území České republiky. Oznámil to mluvčí Českých drah Ondřej Kubala. ČD zcela zakážou kouření ve vlacích od 9. prosince, kdy začne platit nový jízdní řád.

Zářijový zákaz kouření ve vlacích však neplatí pouze pro německé a rakouské vlaky, nýbrž pro všechny vlaky na území obou států. Znamená to, že pokud cestující pojede v kuřáckém kupé českého vagonu, bude muset po překročení hranic s Německem cigaretu uhasit. Podobně na tom budou například kuřáci v maďarských vlacích, které vjedou po 9. prosinci na území ČR.

"Jdeme stejným směrem jako ostatní evropské státy a chceme podporovat zdravý životní styl," řekla ředitelka odboru osobní dopravy a přepravy ČD Luďka Hnulíková. Odlišně zatím uvažují například v Polsku nebo Maďarsku, kde žádné plány na zákaz kouření nejsou.

Přístup ke kuřákům se od počátku železnice na českém území výrazně proměnil. Ve druhé polovině 19. století bylo kouření povoleno všude, těsně před koncem století páry se objevily první nekuřácké oddíly určené především pro ženy. Ve 30. letech byl poměr kuřáci versus nekuřáci 1:1 a od té doby se pomalu měnil v neprospěch kuřáků.

V 60. letech drželi kuřáci třetinu vlaku, v 80. letech již jen čtvrtinu. Dnes je kuřáckých vozů ve vozovém parku Českých drah již jen několik desítek. V prosinci cigaretový dým zmizí z českých vlaků úplně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK