SOS: Systémy varování Rapex a RASFF nefungují dobře

30.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. srpna (ČTK) - Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) dnes kritizovalo nekvalitní fungování evropských systémů varování před nebezpečnými výrobky. Systémy Rapex a RASFF podle SOS upozorňují na nebezpečné výrobky a potraviny s velkým zpožděním, což může poškodit spotřebitele. SOS se nelíbí ani to, jak nyní v Česku funguje prevence a varování před těmito produkty. Pomocí systémů Rapex a RASFF se nebezpečné zboží vylučuje z trhu Evropské unie.

Mluvčí SOS Ivana Picková dnes ČTK řekla, že do evropského výstražného systému o nebezpečných potravinách RASFF poslala Česká republika 25. července oříšky kešu dovezené z Indie a jablečný džus, který byl vyrobený v ČR. V oříškách totiž byl objeven hmyz a v džusu plíseň. "Bohužel čeští spotřebitelé se o tom do dnešního dne nic nedozvěděli," uvedla.

Kauzy s jablečným džusem a oříšky kešu podle Pickové odhalily problémy v komunikaci mezi dozorovými orgány. "Chápeme, že kompetence jednotlivých úřadů jsou určitým způsobem rozdělené. Nicméně, dává-li ČR varování do evropského systému, nevíme, proč necítí povinnost varovat vlastní občany," podivila se Picková.

Systém Rapex podle Pickové selhal při nedávném oznámení firmy Mattel, že z trhu stejně jako loni v listopadu stahuje nebezpečné hračky. "Žádný dozorový orgán u nás ani v Evropě tento nedostatek neodhalil," upozornila.

Oba systémy prevence a varování proto podle Pickové mají značné mezery ve fungování. "Na vině je dosti vágní evropská úprava obou systémů i značně roztříštěný přístup dozorových orgánů nad trhem ve 27 členských státech EU. Český zákazník tyto nedostatky může nepříjemně pocítit na svém zdraví," upozornila Picková, podle které dozorové orgány nevytvářejí na výrobce a dovozce dostatečný tlak, který by je přiměl k aktivnějšímu přístupu k zajišťování bezpečnosti spotřebitelů.

Zákazníci by podle SOS měli být v obou systémech dostatečně informováni, například fotografií, o vzhledu a přesném názvu výrobku včetně šarže, výrobci, dovozci, prodejci a dalších údajích nutných k identifikaci nebezpečného produktu. "Z praxe se nám ukazuje, že lepší využitelnosti obou systémů pro spotřebitele brání i to, že se navzájem prolínají. Například nádobí lze nalézt někdy v RASFF a někdy v Rapexu," podotkla Picková. Dodala, že výstupy ze systému Rapex zveřejňuje v češtině SOS na stránkách www.spotrebitele.info.

Od začátku letošního roku ČOI nahlásila do evropského systému Rapex zhruba tři desítky nebezpečných výrobků. Největší zastoupení má mezi nimi dětské zboží a hračky. Loni ČOI do databáze evropského systému rychlého varování Rapex zařadila 43 nebezpečných výrobků, které byly objeveny na českém trhu a mohou ohrozit zdraví či životy spotřebitelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK