Hlasování o sazbách bylo těsné, pro zvýšení čtyři bankéři

30.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. srpna (ČTK) - Dnešní hlasování o zvýšení úrokových sazeb bylo těsné. Čtyři členové sedmičlenné bankovní rady hlasovali pro zvýšení sazeb, tři členové chtěli sazby ponechat beze změny. Na tiskové konferenci o tom informoval guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

ČNB tak zvýšila sazby letos již potřetí, poprvé v květnu a naposledy před měsícem v červenci. Důvodem je vývoj ekonomiky a obavy z rostoucí inflace. Podle řady odhadů růst sazeb letos nekončí a centrální banka by měla zvýšit sazby do konce roku alespoň ještě jednou o čtvrt procentního bodu.

"Náš zásadní náhled na vývoj české ekonomiky se nezměnil, některé naše nejistoty se zvýraznily. Rozhodnutí je konzistentní s prognózou a vždy zůstane otázka načasování zvýšení sazeb," komentoval dnešní hlasování Tůma. Hlavními nejistotami a riziky prognózy přitom jsou nyní dopady změn spotřebních daní a DPH, které by mohly zvýšit inflaci.

Mezi další nejistoty prognózy patří nové informace o vývoji cen v domácí ekonomice, které jsou podle Tůmy protichůdné. Mezi rizika rovněž guvernér zařadil pevnější kurz koruny a vývoj v zahraničí, které naopak působí proti růstu cen. "Rizika prognózy celkové inflace jsou tak proinfalční, rizika prognózy měnověpolitické inflace jsou naopak mírně protiinfační," uvedl Tůma.

Ještě těsnější hlasování o sazbách provázelo jednání bankovní rady v květnu, kdy rozhodl hlas guvernéra ČNB. Tehdy se ovšem jednání zúčastnilo šest bankéřů; tři byli pro zvýšení sazeb a tři pro ponechání beze změny.

Naopak v červenci rozhodla ČNB o růstu sazeb celkem jednoznačně, šest bylo pro zvýšení čtvrt procentního bodu a jeden pro zvýšení o půl procentního bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK