ČEZ chce v Polsku koupit teplárnu PEC Katowice

30.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. srpna (ČTK) - Skupina ČEZ má v Polsku zájem o rozvody tepla. Společnost CEZ Ciepńo Polska dnes podala nabídku na koupi konkurzní podstaty teplárenské firmy PEC Katowice. Detaily nabídky nebudou zveřejněny, sdělila ČTK mluvčí ČEZ Eva Nováková. Podle polského deníku Rzeczpospolita mají vedle české společnosti o teplárnu zájem další čtyři investoři.

"Společnost PEC odebírá od elektrárny Elcho 95 procent produkce tepla, za něž nyní řádně platí. Vlastnictvím distribučních sítí se nám otevírá možnost pro zajímavé synergické efekty," řekl Daniel Buryš, finanční ředitel elektrárny Elcho, která patří ČEZ.

Deník Rzeczpospolita uvedl, že vedle společnosti ČEZ se o PEC Katowice utkají nadnárodní firma Dalkia, nizozemský Fortum, česko-slovenská investiční skupina Penta a polská Energetyka Cieplna Opolszczyzny, v níž drží majoritu německý koncern E.ON.

Společnost PEC Katowice je jednou z největších teplárenských distribucí v Polsku, rozvody tepla dosahují délky 463 kilometrů. Firmu vlastní stoprocentně polský stát a je výhradním distributorem tepla a teplé vody do hlavních částí slezské aglomerace kolem Katovic. Podle polského tisku je firma předlužená a potřebuje finanční výpomoc.

Firmu Elcho Chorzów získala energetická společnost ČEZ spolu s elektrárnou Skawina v květnu loňského roku od amerického koncernu PSEG. Obě elektrárny se nacházejí v jižním Polsku v průmyslové oblasti okolo Katovic, respektive Krakova, nedaleko hranic s Českou republikou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK