Burza ustála zpoždění i zvýšení úroků a posílila

30.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. srpna (ČTK) - Akcie na pražské burze dnes po nezvyklém obchodování rostly. Pro technické potíže se začalo obchodovat o hodinu později a druhé překvapení přinesla centrální banka zvýšením úrokových sazeb. Krok bankéřů nejprve seslal akcie až do záporných hodnot, ale následné oživení přineslo vzestup hlavního indexu trhu PX o 0,58 procenta na závěrečných 1771,3 bodu. Výsledky převzala ČTK z burzy.

Bankovní rada České národní banky zvedla cenu peněz o čtvrt procentního bodu. Hlavní sazba, od které se odvíjí výše komerčních úvěrů, stoupla na 3,25 procenta, což bylo nejvíc za posledních pět let. "Toto nečekané zvýšení, již druhé během dvou měsíců, hodnotíme jako mírně negativní pro české společnosti obchodované na burze, zvláště pro realitní developery," uvedl Jan Krejčí z firmy Patria Finance.

Akcie realitní skupiny ECM také poklesly o 0,66 procenta na 1656 korun, ale akcie konkurenční firmy Orco prodejů čelit nemusely a naopak zpevnily o 1,06 procenta na 2952 korun. Ještě lépe na tom byly akcie energetické skupiny ČEZ se ziskem 2,18 procenta na 1077 korun. ČEZ má podle některých médií zájem o koupi desetiprocentního podílu v maďarské ropné společnosti MOL. Samotný ČEZ pak oznámil, že má zájem o rozvody tepla v Polsku.

Až na rekordních 4309 korun se odpoledne vyhoupla cena akcií Komerční banka, které nakonec zakončily den silnější o 2,09 procenta na 4298 korun. Nadprůměrná poptávka byla také u akcií mediální skupiny CME, což dokumentoval zisk 1,78 procenta na 1834 korun. Zhruba tříprocentní podíl v CME koupil za 110 milionů dolarů (asi 2,2 miliardy Kč) ukrajinský podnikatel Igor Kolomojskyj.

Naproti tomu akcie tabákové společnosti Philip Morris oslabily o 3,74 procenta na 9777 korun a umazaly část z více než desetiprocentního růstu z posledních dnů.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 4,731 miliardy Kč

- dluhopisy 2,059 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 4,3 milionů Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK