Americké akcie zahájily poklesem, později ale ztráty smazaly

30.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. srpna (ČTK) - Akcie na amerických trzích dnes zahájily obchodování poklesem, později se ho ale zbavily a začaly růst. Průběh dopolední části byl ale značně nevyrovnaný a růst se střídal s poklesem. Obecně měly snahu růst akcie technologických společností, tradiční blue chips spíše klesaly.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.257 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles o více než 0,2 procenta. Podobně širší index S&P 500 klesl o 0,3 procenta na 1459 bodů, index Nasdaq Composite ale o téměř 0,4 procenta vzrostl a pohyboval se kolem úrovně 2573 bodů.

Technologie zpevňovaly hlavně díky přesvědčení, že zisky firem z tohoto odvětví se budou dál zvyšovat, a že na ně tedy nebudou nepříznivě doléhat dopady krize na hypotečním trhu. Kurzy akcií by pak měly podpořit plány na další výdaje v rámci odvětví.

Růst technologií tak alespoň zčásti vyrovnal ztráty akcií z finančního sektoru. Akcie bank oslabovaly kvůli horšímu doporučení, které k nim vydávají makléřské firmy. Ty upozorňují, že zisky bank by mohla nepříznivě ovlivnit nejistota kolem snižování úrokových sazeb v USA. Zatím totiž nelze říci, kdy tamní centrální banka k uvolnění měnové politiky sáhne.

"Na technologie se teď nahlíží jako na relativně bezpečnou investici. Pokud chcete investovat do akcií, všimněte si odklonu od finančních podniků a přechodu k technologiím," doporučuje šéf akciových obchodů ve společnosti Execution LLC Tim Smalls.

Mezi technologiemi přetrvává zájem o akcie společnosti Apple, které během dopoledne zpevnily o 2,7 procenta. Převládá zde optimismus kolem zlepšeného modelu přehrávače iPod, který se firma chystá uvést na trh. Zpevnily rovněž akcie Cisco Systems či International Business Machines.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK