Firmy se do budoucna asi nebudou moci vyhýbat úředním rozhodnutím

30.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. srpna (ČTK) - Firmy se do budoucna zřejmě nebudou moci vymlouvat na to, že nedostaly příslušné úřední rozhodnutí. Změnu by měl přinést zákon o e-governmentu, tedy o elektronizaci veřejné správy, který by vláda mohla dostat na stůl společně s občanským soudní řádem do konce září. Předloha počítá s tím, že firmy a živnostníci by měli povinně elektronické datové schránky, do nichž by jim byla zasílána pošta od úřadů a soudů.

Náměstek ministra vnitra pro informatiku Zdeněk Zajíček dnes novinářům řekl, že se s ministerstvy financí a spravedlnosti podařilo uzavřít dohodu na vzniku jednotných datových schránek pro celou veřejnou správu včetně soudů. Už by tak neměl být problém doručit obsílku i tomu, kdo si ji v písemné podobě nevyzvedává, poznamenal náměstek.

"Uplynutím patnáctého dne, kdy dojde takové rozhodnutí do datové schránky, se považuje za okamžik doručení, pokud si jej člověk nevyzvedne dřív," uvedl Zajíček. Schránka bude podle něj přístupná prostřednictvím internetu, systém bude chráněn proti zneužití. Datové schránky, které náměstek přirovnal k elektronické formě P.O.boxů na poště, by sloužily také ke komunikaci s úřady, využívat by je mohli i řadoví občané.

Pokud by parlament příslušný zákon v příštím roce schválil, systém by bylo možné zprovoznit od 1. ledna 2009. Náklady na vznik a provoz datových schránek by podle Zajíčka hradil stát za pomoci evropských fondů. Byly by v řádu stovek milionů korun, ale o polovinu nižší než dvě až tři miliardy korun, které stát na papírování dává nyní.

Zákon o e-governmentu, u jehož vzniku stálo občanské sdružení eStat.cz, také počítá se přechodem listinných dokumentů do elektronické podoby či s elektronickou archivací dokumentů. Souvisí i s projektem postupné elektronizace české justice, který nedávno představil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) s cílem usnadnit přístup občanů k soudům a urychlit soudní řízení.

Ministerstvo vnitra podle Zajíčka připravuje také zavedení čtyř centrálních registrů, které by usnadnily jednání na úřadech. Jsou jimi registr územní identifikace a katastru nemovitostí, registr obyvatel, registr obchodních společností, nemocnic, škol či občanských sdružení a registr práv a povinností, do kterého by měl přístup každý občan. Náměstek podotkl, že nyní je sdílení dat ve veřejné správě v podstatě nemožné, lidé tak musejí na každém úřadě vyplňovat formuláře se základními údaji o sobě.

Dalším projektem je podle náměstka zavedení elektronické Sbírky zákonů a elektronizace legislativního procesu, tedy přípravy a přijímání zákonů. Měla by přispět k jednotnosti a zpřehlednění tohoto procesu a umožnit neustále vyhodnocovat dopady navrhovaných změn. Parlament by proto měl nově přijímat zákony v úplném znění. I prezident by pak přijatý zákon podepisoval svou elektronickou značkou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK