HN: ČEZ má bránit ruskému vlivu

31.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. srpna (ČTK) - Dohoda české firmy ČEZ s maďarskou petrochemickou společností MOL o strategické alianci je výsledkem politických jednání české a maďarské vlády. Tato jednání začala letos v květnu a podílely se na nich kromě samotných firem i vládní špičky. S odvoláním na zdroje z obou vlád to píšou dnešní Hospodářské noviny. Podle jednoho ze zdrojů je dohoda součástí strategie menších středoevropských států zabezpečit svůj energetický trh.

ČEZ oznámil, že hodlá založit společný podnik s MOL. Součástí spolupráce by mohl být i kapitálový vstup nejziskovějšího českého podniku do maďarské společnosti. Maďarsko se navíc snaží MOL ochránit před nepřátelským převzetím ze strany rakouské OMV. Spojenectvím ČEZ a MOL vznikne silnější hráč na středoevropském energetickém trhu. Ten bude mít podle HN větší šance bránit se před vstupem ruského kapitálu, z jehož dominance v energetice mají čeští i mnozí další evropští politici značné obavy.

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) však na dotaz deníku popřel, že by se vláda v jednáních mezi ČEZ a MOL angažovala. Jednání politiků naopak potvrdil vysoce postavený maďarský vládní zdroj.

O spolupráci v rámci regionu se zajímá také polským státem ovládaná petrochemická společnosti PKN Orlen, která vlastní mimo jiné český Unipetrol. Polská pravicová vláda již před časem hovořila o vytvoření "energetického NATO" v Evropě jako reakci na politiku Ruska, uvedly HN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK